Succes în lupta împotriva coronavirusului. România, singura țară din Europa cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

Ioana Bucur 16.07.2021, 21:21
Succes în lupta împotriva coronavirusului. România, singura țară din Europa cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

Țara noastră a înregistrat un succes neașteptat în lupta împotriva coronavirusului. România, singurul stat din Europa cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni.

România, singura țară din Europa cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

Potrivit datelor anunțate vineri de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România este singura țară din Europa cu regiuni fără COVID-19  în ultimele două săptămâni. Este vorba despre județele Vrancea și Mehedinți care, de 14 zile, nu au mai raportat oficial niciun caz de infectare cu SARS-CoV-2.

Veștile sunt bune pentru România însă, la nivel european, lucrurile stau cu totul altfel. Raportul ECDC arată că în țările din Europa, numărul infecțiilor cu COVID-19 a crescut cu peste 60%, în ultimele șapte zile, în special în rândul tinerilor, iar estimările specialiștilor nu sunt optimiste.

În cele mai afectate state (Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Belgia, Cipru, Grecia), cea mai mare creștere a ratei de infectare a fost raportată în rândul tinerilor de 15-24 ani, în timp ce la persoanele de peste 65 de ani creșterile sunt limitate, arată datele ECDC.

În prezent, două treimi din cele 30 de țări monitorizate de ECDC se confruntă cu o tendință de creștere a cazurilor. Între 5 și 11 iulie, numărul de cazuri noi în Uniunea Europeană a făcut un salt de 60%, crescând pentru a doua săptămână consecutiv din pricina relaxării măsurilor şi a propagării variantei Delta, ce a fost depistată, întâia oară, în India.

România, singura țară din Europa cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

Ce se va întâmpla în luna august

Pentru ultima săptămână a lunii iulie, în zona care cuprinde Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda se așteaptă o incidență de mai mult de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, o creștere semnificativă față de 90, în săptămâna trecută.

Proiecția cea mai îndepărtată a specialiștilor de la ECDC este prima săptămână din august, în care se estimează o nouă creştere a incidenţei, la peste 620 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Chiar dacă aceste proiecţii rămân ipoteze epidemiologice, acest nivel corespunde celui observat în timpul vârfurilor epidemice din toamna lui 2020 şi din aprilie 2021, conform datelor agenţiei UE. O diferență mare va fi la nivelul spitalizărilor și deceselor, ale căror cifre vor vrește într-un ritm mai lent, datorită campaniei de vaccinare. Rata deceselor asociate COVID-19 ar urma să depăşească din nou pragul de 10 la 100.000 de locuitori, faţă de 6,8 săptămâna

Luna trecută, agenţia cu sediul la Stockholm avertizase că, până la sfârşitul lunii august, 90% dintre noile infectări vor fi cu varianta Delta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...