Subiecte BAC 2022 sesiunea de toamnă la limba română. Ce au avut de rezolvat elevii la prima probă scrisă

Ana Anitoiu 16.08.2022, 13:33

Subiecte BAC 2022 sesiunea de toamnă la limba română. Marți, pe 16 august, a avut loc prima proba scrisă la examenl de Bacalaureat sesiunea specială de toamnă. Elevii care nu au reușit să treacă examenul în vară, trec astăzi prin mari emoții la proba scrisă de limba și literatura română.  Subiectele la BAC 2022 sesiunea de toamnă la limba română au fost publicate de Impact.ro în acest articol imediat ce au fost disponibile.

Subiecte BAC 2022 sesiunea de toamnă la limba română. Barem corectare

Update: Printre subiectele pe care elevii le-au primit la BAC 2022 sesiunea de toamnă la limba română se numără: poezia scrisă de Agatha Grigorescu-Bacovia(Poezie sau destin), poezia lui Mihai Eminescu, un text argumentativ legat de anumite evenimente din viața candidaților.

Candidații la BAC 2022, sesiunea de toamnă, vor primi subiecte similare celor din sesiunea de vară, când absolvenții de liceu au avut de rezolvat varianta șase. La primul subiect, textul suport a fost același pentru toate profilurile – un fragment din „Doamna Elena Cuza”, de Nicolae Iorga.

Printre cerințe s-a numărat scrierea unui text de cel puțin 150 de cuvinte pentru a argumenta dacă întâlnirea cu o personalitate istorică, socială, culturală etc., produce sau nu emoție. Candidații au trebuit să se raporteze atât la informațiile din fragmentul dat, cât și la experiența personală sau culturală.

La cel de-al doilea subiect, notat cu 10 puncte, candidaților de la toate profilurile le-a fost cerută o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Cel de-al treilea subiect la Limba română, notat cu 30 de puncte, a fost diferit în funcție de profilurile la care au învățat absolvenții de liceu. La uman și pedagogic, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată. La real și tehnologic, tinerilor li s-a cerut să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Subiecte BAC 2022 sesiunea de toamna la limba romana
Subiecte BAC 2022 sesiunea de toamna la limba romana

BAC 2022, sesiunea de toamnă. Calendarul complet al probelor

Conform calendarului Bacalaureatului de toamnă 2022, după proba la Limba și literatura română, candidații vor trebui să se prezinte, miercuri, 17 august, la proba obligatorie a profilului.

Apoi, joi, 18 august, tinerii vor susține proba la alegere a profilului și specializării, iar vineri, 19 august, sesiunea de toamnă a examenului se va încheia cu proba la Limba și literatura maternă.

În perioada 22 – 23 august 2022 va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, proba A. Pe 24 august va veni rândul evaluării competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, proba B.

Vor urma evaluarea competențelor digitale, proba D, pe 25 august, și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, proba C, pe 26 și 29 august 2022.

Primele rezultate la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor fi afișate pe 31 august, până la ora 12:00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, urmând să fie rezolvate pe 1 și 2 septembrie. Notele finale vor fi comunicate la data de 3 septembrie.

BAC 2022. Rata de promovare în sesiunea de vară

La începutul lunii iulie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că rata de promovare la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat a fost de 75,2%, cu 1,9% mai mare față de cea de dinainte de contestaţii.

Ministrul Educației a adăugat că 30.377 de note care au fost mărite, în urma contestaţiilor, în timp ce 15.986 de note care au fost scăzute. Sorin Cîmpeanu a anunţat că a crescut şi numărul mediilor de 10, în urma contestaţiilor, la 222, iar 120 de lucrări au avut mai mult de două puncte diferenţă între notări.

Rata de succes la BAC 2022 a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoţiilor, față de cea din sesiunea iunie – iulie a anului trecut. Pentru promoţia curentă, rata de reuşită a fost de 80%, față de 75,7% în 2021; iar pentru promoţiile anterioare, de 32,1%, spre deosebire 30,2% în anul precedent.

Prin urmare, din totalul celor 121.473 de candidaţi prezenţi la BAC 2022, sesiunea de vară, (108.452 din promoţia curentă + 13.021 din promoţiile precedente) au promovat 86.804 candidaţi din promoţia curentă, respectiv 4.174 din promoţiile anterioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...