SUA vrea să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Elena Avramescu 20.05.2022, 06:46
SUA vrea să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Ucraina nu a făcut niciun secret din faptul că dorește capabilități mai avansate ale SUA, dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin și Stinger și alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permițând repornirea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Ucraina, tot mai aproape să obțină rachete antinavă avansate din partea SUA

În prezent, Casa Albă lucrează pentru a pune în mâinile luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, au spus oficialii, pe fondul îngrijorării că armele mai puternice care ar putea scufunda navele de război rusești ar intensifica conflictul, relatează Reuters.

Actualii și foștii oficiali americani și surse din Congres au citat blocaje pentru trimiterea de arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina, care includ cerințe îndelungate de antrenament, dificultăți în întreținerea echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forțele ruse, pe lângă teama de escaladare.

Dar trei oficiali americani și două surse ale Congresului au spus că două tipuri de rachete antinavă puternice, Harpoon fabricată de Boeing (BA.N) și Naval Strike Missile produse de Kongsberg (KOG.OL) și Raytheon Technologies (RTX.N) au fost în considerare activ fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care deține rachetele.

În aprilie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut apel Portugaliei să furnizeze armatei ucrainene Harpoane, care au o rază de acțiune de până la aproape 300 km.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa Harpoons de pe țărm, o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali, deoarece este în mare parte o rachetă pe mare.

Oficiali americani: Doar 40% dintre rachetele rusesti folosite in Ucraina si-ar fi atins tinta
Rachete rusesti

„Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave rusești”

Aproximativ 20 de nave ale Marinei Ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a declarat ministerul britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că 12 până la 24 de rachete antinavă precum Harpoon cu rază de acțiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada. „Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.

Rusia a suferit deja pierderi pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.

O mână de țări ar fi dispuse să trimită Harpoane în Ucraina, au declarat oficialii americani și sursele Congresului. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura națiune care face acest lucru, temându-se de represalii din partea Rusiei dacă o navă este scufundată cu un Harpoon din stocul lor, a spus al treilea oficial american.

Sursele au spus că NSM-urile au fost considerate ca fiind mai puțin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoons, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile care sunt disponibile și focoase din Norvegia. Primii doi oficiali americani și sursele Congresului au spus că SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obțină NSM și lansatoare de la aliații europeni.

Sursele din Congres au spus că o altă opțiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM Ucrainei, idee susținută de membrii parlamentului norvegian. Ministerul norvegian al Apărării a refuzat să comenteze ce contribuții suplimentare de arme și echipamente de apărare ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei.

Toate cererile de arme care au conținut din SUA, cum ar fi Harpoane și NSM, ar trebui aprobate de Departamentul de Stat al SUA, care are îndrumări de la Casa Albă.

O altă armă pe lista de cumpărături a Ucrainei sunt sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS), cum ar fi M270 fabricat de Lockheed Martin (LMT.N), care poate lovi o țintă la 70 sau mai mult de kilometri distanță, o creștere de trei ori față de multe dintre obuzierele lor actuale. runde. Citeste mai mult

În ultimele săptămâni, administrația Biden a decis, în schimb, să trimită obuziere remorcate M777, care ar putea fi desfășurate mai rapid și expediate în cantități mai mari, au spus cei doi oficiali americani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...