SUA vor să furnizeze sisteme de apărare aeriană aliaților NATO. Care ar fi acestea

Beatrice Dumitru 07.03.2022, 19:35
SUA vor să furnizeze sisteme de apărare aeriană aliaților NATO. Care ar fi acestea

Vladimir Putin a spulberat pacea în Europa, iar țările vecine se tem că ar putea deveni ținte ale armatei ruse. În acest context, SUA iau în considerare furnizarea de sisteme de apărare aeriană aliaților NATO din estul Europei, pe fondul creșterii îngrijorării că Rusia ar putea lansa rachete sau avioane împotriva statelor din această zonă.

Sistemele care ar putea fi desfășurate de SUA

Nu există încă un plan clar în acest moment pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană, dar ideea se concentrează în jurul îngrijorării că rachetele sau aeronavele rusești ar putea ataca în mod deliberat ținte pe teritoriul NATO, dacă președintele rus Vladimir Putin decide că aceste națiuni reprezintă un risc din cauza sprijinului acordat Ucrainei, potrivit unui oficial american.

Sistemele care ar putea fi desfășurate de SUA sunt Patriot și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), aceleași care au fost folosite cu succes în Orientul Mijlociu pentru a ajuta la doborârea rachetelor balistice. SUA estimează că Rusia a lansat, deja, aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei în Ucraina, notează CNN.

SUA vor să furnizeze sisteme de apărare aeriană aliaților NATO. Care ar fi acestea
SUA estimează că Rusia a lansat aproximativ 600 de rachete în Ucraina.

SUA iau în considerare o serie de variante”, a spus oficialul.

SUA încearcă să liniștească țările baltice

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a încercat să-i liniștească pe aliații baltici ai Washingtonului, care se tem că președintele Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina în încercarea de a redesena granițele Europei.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a avertizat în timpul unei întâlniri cu Antony Blinken că „agresiunea nesăbuită a Rusiei” ar putea duce la un „al treilea război mondial”.

Descurajarea nu mai este suficientă și avem nevoie de apărare avansată aici, pentru că altfel va fi prea târziu. Vladimir Putin nu se va opri în Ucraina, dacă nu va fi oprit”, i-a spus președintele Lituaniei oficialului american, relatează Reuters.

Rusia numește invazia pe care a lansat-o pe 24 februarie în Ucraina o „operație specială”, despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său și să înlăture ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Antony Blinken a declarat la Vilnius că NATO își revizuiește permanent postura de apărare, inclusiv prin analizarea unor desfășurari permanente, așa cum au cerut țările baltice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...