SUA avertizează China de „consecințele” susținerii Rusiei. Apel la pace în Ucraina

Mihnea Tălău 18.03.2022, 23:08
SUA avertizează China de „consecințele” susținerii Rusiei. Apel la pace în Ucraina

Președintele american Joe Biden l-a avertizat vineri pe liderul chinez Xi Jinping că vor exista consecințe’ dacă Beijingul va acorda sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat Casa Albă, în timp ce ambele părți au subliniat necesitatea unei soluții diplomatice la această criză.

Într-o convorbire video care a durat puțin mai puțin de două ore, într-un moment de acrimonie tot mai profundă între cele mai mari două puteri ale lumii, Biden a detaliat eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a răspunde invaziei, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei.

Biden solicită o rezolvare diplomatică a crizei

„El a descris implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni”, a precizat Casa Albă în comunicat, adăugând că Biden „a subliniat sprijinul său pentru o rezolvare diplomatică a crizei”, scrie Reuters.

Joe Biden
Joe Biden

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Xi i-a spus lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil și a cerut națiunilor NATO să poarte un dialog cu Moscova. Cu toate acestea, el nu a dat vina pe Rusia pentru invazie.

„Prioritățile de top acum sunt continuarea dialogului și a negocierilor, evitarea victimelor civile, prevenirea unei crize umanitare, încetarea luptelor și încheierea războiului cât mai curând posibil”, a spus Xi.

El a spus că toate părțile ar trebui să sprijine dialogul și negocierile dintre Rusia și Ucraina, în timp ce Washingtonul și NATO ar trebui, de asemenea, să poarte discuții cu Rusia pentru a rezolva „punctul nevralgic” al crizei ucrainene și pentru a rezolva problemele de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei.

„Criza ucraineană este ceva ce nu vrem să vedem”, a declarat Xi în cadrul convorbirii, citat de presa de stat chineză, care a precizat că a fost solicitată de partea americană.

China ar putea ajuta Rusia

Joi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că administrația Biden este îngrijorată că China ia în considerare posibilitatea de a ajuta direct Rusia cu echipamente militare pentru a fi folosite în Ucraina, lucru pe care Beijingul l-a negat.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că China ar putea ajuta Rusia să eludeze sancțiunile economice occidentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...