Miza discuției dintre Joe Biden și Xi Jinping. Cinci motive pentru care este extrem de importantă

Beatrice Dumitru 18.03.2022, 12:03
Miza discuției dintre Joe Biden și Xi Jinping. Cinci motive pentru care este extrem de importantă

SUA au dezvăluit că Rusia a cerut ajutor Chinei pentru a putea continua invazia declanșat în Ucraina și au avertizat Beijingul cu privire la implicații și posibile consecințe, în cazul în care se va implica în conflict. În acest context, președintele Joe Biden a decis să discute cu omologul său chinez Xi Jinping pentru prima dată de la începutul războiului.

De ce este importantă discuția dintre Joe Biden și Xi Jinping

China respectă „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, înaintea convorbirii dintre Joe Biden și Xi Jinping, care se va concentra, probabil, pe războiul din Ucraina.

Președintele american Joe Biden va vorbi cu liderul chinez Xi Jinping și va fi doar un simplu apel telefonic între doi președinți de stat, în contextul în care oficiali din SUA au dezvăluit că Moscova a cerut Beijingului ajutor militar și economic pentru a continua războiul din Ucraina. Există cinci motive intemeiate pentru care discuția dintre cei doi lideri este extrem de importantă.

Cinci motive pentru care discuția dintre Joe Biden și Xi Jinping este atât de importantă
Joe Biden va discuta cu omologul său din China.

Cinci motive pentru care discuția este extrem de importantă

În primul rând vine într-un moment critic al războiului Rusia-Ucraina, iar potrivit oficialilor americani, China se gândește dacă să ofere asistență militară sau financiară Rusiei, deoarece armata sa suferă pierderi majore în Ucraina. Dacă Beijingul va fi de acord, ar putea să-și distrugă relația cu Occidentul pentru deceniile viitoare.

Un alt motiv este că Joe Biden speră să-i explice lui Xi dezavantajele impicării în războiul Rusiei, fie prin asistență militară, fie financiară.

De asemenea, SUA trebuie să gestioneze un parteneriat „cu sânge rece”. Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii americani priveau cu prudență relația de prietenie dintre Vladimir Putin și Xi Ping, pusă la încercarea acum, deoarece liderul de la Beijing cântărește cum să reacționeze cu privire la războiul Rusiei din Ucraina.

Pe de altă parte, aliații americani din Asia urmăresc îndeaproape invazia Rusiei, care a provocat valuri de anxietate în întreaga lume. Un loc pe care stau cu ochii cu mare atenție este Taiwan, insula autonomă revendicată de China. Beijingul a intensificat recent zborurile militare în apropierea insulei și a avertizat împotriva sprijinului american.

O altă explicație despre importanța discuției este  că Joe Biden și Xi Jinping au viziuni foarte diferite asupra lumii. Înainte de conflictul din Ucraina, liderul de la Casa Albă părea să reorienteze politica externă americană spre Asia, unde vede competiția dintre SUA și China ca o provocare definitorie a secolului următor.

Urmăriți Impact.ro și pe