SPECIAL

Un imens semn de întrebare legat de răvășitorul măcel din Ucraina. Care e rolul Chinei

Dan Mlădinoiu 17.03.2022, 13:29
Un imens semn de întrebare legat de răvășitorul măcel din Ucraina. Care e rolul Chinei

Confruntată cu un nimicitor război ruso-ucrainean, o întreagă armată de politicieni, politologi, strategi miltiari, istorici încearcă să așeze într-o logică adevărată piesele unui puzzle împrăștiate de explozia acestui foarte grav conflict.

Un lucru deloc facil, avându-se în vedere situația complicată, pe mai multe planuri, într-o desfășurare amplă ce se derulează rapid.

Dacă Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat punctul de vedere, condamnând, pe drept cuvânt, aprig genocidul comandat de către Putin, care sunt nuanțele adoptate de superputerea numită China?

Rusia și China sunt țări vecine, parteneri de comerț și puteri nucleare unite într-o opoziție față de Statele Unite. Însă, invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea deveni o problemă pentru Beijing.

China, Rusia și teama Occidentului

Organismul central parlamentar al Chinei, Congresul Naţional al Poporului, s-a întrunit recent într-o sesiune la Beijing. După aceea, premierul Li Keqiang a convocat o conferință de presă. Jurnaliștii i-au adresat întrebări vizând poziția oficialilor chinezi în legătură cu invazia rusă a Ucrainei .

„În ceea ce privește Ucraina, situația actuală este într-adevăr gravă, iar China este profund îngrijorată și îndurerată”, a spus șeful cabinetului.

„Sarcina presantă acum este de a preveni escaladarea tensiunilor sau chiar de a evita scăparea de sub control a situației”.

Cu toate acestea, prim-ministrul citat nu a criticat reala invazie rusă. Apoi a adăugat că relațiile Chinei cu Rusia sunt „solide”.

Li Keqiang s-a arătat îngrijorat de sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, afirmând că acestea ar putea afecta economia mondială .

La rândul său, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat Beijingul că va suporta „cu siguranță” consecințe dacă va ajuta Moscova să evite sancțiunile drastice din cauza invaziei în Ucraina.

China și Rusia împart o graniță de peste 4.000 de kilometri lungime. Economiile lor se completează reciproc, energia și materiile prime rusești ajungând în China, iar produsele industriale în stare finită trec pe o rută inversă.

Ambele state sunt conduse de regimuri autoritare care se mândresc cu măreția lor istorică. Cele două țări au un numitor comun. Anume, rivalitatea față de Statele Unite.

Premierul chinez Li Keqiang
Premierul chinez Li Keqiang

Formarea unui nou front

„Pentru China, geopolitica este crucială când vine vorba de relațiile sale cu Rusia”, a explicat Maximilian Mayer, profesor junior de relații internaționale la Universitatea din Bonn, vestul Germaniei.

De fapt, asta se află în centrul parteneriatului dintre cele două țări, a relevat Mayer pentru Deutsche Welle. Este „o formă de cooperare strategică ce urmărește să împingă către ceea ce Moscova și Beijingul văd ca hegemonia americană și să impulsioneze formarea unui alt pol de opoziție într-o nouă ordine mondială multipolară”, a mai spus Mayer.

Această „cooperare strategică” a fost conturată într-o declarație comună a ambelor națiuni, emisă la 4 februarie anul curent. Se vorbea despre o prietenie fără limite.

Declarația a fost publicată cu trei săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce președinții rus Vladimir Putin și cel chinez Xi Jinping au folosit ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din China pentru a-și demonstra unitatea.

În declarație, China a sprijinit solicitarea Rusiei ca Ucraina să nu fie admisă în alianța militară NATO. De asemenea, cele două state au criticat alianța „AUKUS”-dintre Australia, Regatul Unit și Statele Unite-spunând că este contraproductivă pentru politica de securitate.

Apoi, au cerut Alianței Nord-Atlantice să renunțe la abordarea Războiului Rece. Ambele s-au declarat de acord că sunt în căutarea unei alte ordini mondiale. În declarația comună ruso-chineză s- a vorbit și despre valori universale, drepturile omului, pace, egalitate și justiție.

De fapt, de partea cui este China

Beijingul este angajat într-un act de echilibrare dificil. Pe de o parte, China subliniază integritatea teritorială a tuturor statelor, așa cum face de obicei.

Pe de altă parte, se menționează că preocupările legitime de securitate ale Rusiei cu privire la extinderea NATO spre est sunt „legitime”.

Dacă acest lucru nu ar fi suficient de clar, atunci abținerea Chinei de la un vot în Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu privire la o rezoluție de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia a demonstrat ceea ce se întâmplă: Beijingul este de partea Rusiei.

Decizia reflectă modul în care se văd elitele politice din China. Mayer explică de ce, pentru ei, China este și o „putere normativă” cu valori proprii. Aceste valori pot fi diferite de cele ale Occidentului, dar ele formează baza coordonării și diplomației globale chineze.

„În contrast, vedem acum o politică bazată exclusiv pe dura putere a rușilor”, a continuat Mayer. „În ciuda acestui fapt, președintele Xi a decis în mod clar să stea în aceeași barcă cu Rusia”.

Andrew Small, expert în probleme chineze la „German Marshall Fund”, a declarat pentru DW că acest lucru are consecințe asupra modului în care China este percepută de restul lumii.

„Ei știu că sunt văzuți ca vinovați pentru asta. Știu că încep să fie tratați în esență ca parte a unui continuum de amenințare cu Rusia”, ceea ce ar putea cauza probleme în viitor, deoarece cancelariile își reevaluează politica externă în general, a spus Small.

Ar mai putea însemna că națiunile occidentale „trebuie să înceapă să abordeze dependențele economice cu China, pregătindu-se pentru scenarii care implică invazii ale acestei țări, în special scenariul Taiwan”.

Alte interese chineze ar putea fi, de asemenea, afectate negativ de prietenia cu Rusia. Ar putea exista consecințe economice și există o strategie geo-politică de care trebuie să ții seamă.

„E foarte probabil ca NATO să iasă din acest conflict mult mai puternică”, a argumentat Mayer. „Accentul SUA va rămâne pe Asia- Pacific. Chiar și europenii ar putea să joace un rol semnificativ în această regiune  pe viitor”.

Prietenia dintre Rusia si China
Prietenia dintre Rusia si China

Fără afecțiune reală

Noua prietenie dintre Rusia și China nu are prea multă istorie. La sfârșitul anilor 1960, soldații celor două puteri nucleare comuniste încă se luptau unul cu celălalt de-a lungul râului Ussuri, care forma o graniță aspră între Uniunea Sovietică de atunci și China.

Ca parte a expansiunii sale coloniale din secolul al XIX-lea, Rusia anexase multe teritorii în est, inclusiv zonele dominate de chinezi. În 1969, China încă se plângea că a fost forțată să renunțe la 1,5 milioane de kilometri pătrați din propriul teren datorită tratatelor nedrepte. Aceasta este o zonă de trei ori mai mare decât Franța. Actualmente, relația Chinei cu Rusia este mult prea importantă pentru a aborda acest tip de subiect.

„Pe partea militară, starea de lucru este evidențiată de faptul că rușii au retras atât de multe trupe din districtele care se învecinează cu Mongolia și China, deoarece  nu sunt cu adevărat îngrijorați de atacuri chineze în Orientul Îndepărtat”, a declarat Small pentru Deutsche Welle.

În cele din urmă, relațiile chino-ruse sunt identice cu cele  dintre statele naționale. Se bazează pe oportunitate și interes personal, nu pe simpatie sau afecțiune. Putin se îndreaptă spre Est de ceva vreme  din cauza sancțiunilor economice care au început să fie impuse în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Întrebarea este acum dacă procesul în desfășurare va afecta toate sectoarele economice și strategice, atât de profund la un moment dat, încât Rusia nu va avea altă opțiune decât să se alieze cu China. Rusia ar putea deveni din ce în ce mai legată de China, dar, potențial, ca un partener mai dependent în relație.

Ideea că Rusia este partenerul mai mic este puțin înșelătoare. „Deoarece chiar și ca partener junior, statutul Rusiei ca putere nucleară va ajuta la menținerea autonomiei sale și, de asemenea, o va face imprevizibilă pentru Beijing”, este de părere Mayer. China devine din ce în ce mai indispensabilă Rusiei. Și pentru China, vecinul său din nord ar putea fi ocazional incomod, dar se dovedește și util în multe feluri. Cel putin pentru moment.

Urmăriți Impact.ro și pe