SUA a testat cu succes rachetele hipersonice Lockheed. Pentagonul a făcut afirmația oficială

Elena Avramescu 14.07.2022, 14:07
SUA a testat cu succes rachetele hipersonice Lockheed. Pentagonul a făcut afirmația oficială

În cursul zilei de astăzi, Pentagonul a făcut un anuț, conform căruia Statele Unite au testat cu succes două rachete hipersonice Lockheed Martin Corp recent. Acest lucru a fost făcut pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că Rusia și China au avut mai mult succes în dezvoltarea propriilor arme hipersonice.

Rachetele hipersonice Lockheed, testate cu succes

Amplificatorul armei cu răspuns rapid lansat de aer (ARRW) a fost testat cu real succes marți, în largul coastei Californiei, lucru confirmat de U.S. Air Force. Se pare că testul ARRW în care propulsorul a fost transportat în sus sub aripa unui B-52H înainte de a fi lansat. În testele anterioare, arma nu a putut să se desprindă din avion.

„Al doilea test de succes indică capacitatea ARRW de a atinge și de a rezista la viteze operaționale hipersonice, de a colecta date cruciale pentru utilizare în teste de zbor ulterioare și de a valida separarea în siguranță de aeronava”, a spus Lockheed într-un comunicat, potrivit Reuters.

„Abia ce am am finalizat seria noastră de teste de amplificare și suntem gata să trecem la teste complete mai târziu în acest an”, a spus și Heath Collins, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Heath Collins și ofițer executiv al programului, Direcția de Armament.

Aceste arme hipersonice pot să călătorească în atmosfera superioară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, mai precis cu 6.200 km pe oră.

SUA a testat cu succes rachetele hipersonice Lockheed
Rachete hipersonice Lockheed

Testele făcute au demonstrat că sunt progrese în rândul eforturilor de dezvoltare a armelor hipersonice ale SUA, mai ales că au fost destul de multe teste eșuate, iar apoi au apărut întrebările cu privire la costuri. În plus, unul dintre conceptele lui Lockheed Martin pentru arma DARPA este utilizarea unui lansator de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum cei trimisi în Ucraina, pentru a lansa arma.

Testele au venit după un zbor de testare care a eșuat la data de 29 iunie al unui alt tip de armă hipersonică, fiind vorba despre Corpul de alunecare hipersonică comună, la Pacific Missile Range Facility din Hawaii.

Cei din domeniul apărării vor să valorifice trecerea la arme hipersonice prin dezvoltarea de noi mecanisme de detectare și înfrângere, și nu doar prin construirea lor.

Mai mult, se pare că producătorii de arme precum Lockheed, Northrop Grumman Corp și Raytheon Technologies Corp și-au prezentat investitorilor programele lor de arme hipersonice, în timp ce atenția tuturor a fost direcționată către noua cursă a înarmărilor pentru o clasă emergentă de arme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...