SUA a lansat un avertisment dur pentru președintele da Silva: „Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”

Elena Avramescu 18.04.2023, 09:56
SUA a lansat un avertisment dur pentru președintele da Silva: „Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”

În cursul acestei zile, Casa Albă a ținut să transmită un avertisment dur atât pentru Brazilia, cât și președintele Lula da Silva, un cunoscut apropiat al lui Vladimir Putin. Acest lucru s-a întâmplat chiar în timpul vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, care efectuează o vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, fiind prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani.

Un nou avertisment pentru Brazilia

Casa Albă a decis să critice în termeni duri Brazilia, asta după ce preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat în weekend Statele Unite că nu fac altceva decât să prelungească conflictul din Ucraina, după o călătorie în Emiratele Arabe Unite şi China.

Se pare că mesajele transmise de Casa Albă au venit chiar în timpul vizitei președintelui României, Klaus Iohannis. Șefu statului se află, între perioada 18 și 26 aprilie 2023, în vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile precum și în Republica Argentina.

„În acest caz specific, Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, potrivit AFP.

În timp ce se afla în China, Lula da Silva, care s-a întâlnit cu Xi Jinping, a acuzat Washingtonul că încurajează războiul din Ucraina, aecste noi acuzaţii fiind reînnoite duminică într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

China, interventie urgenta in razboiul dintre Rusia si Ucraina
Razboiul dintre Rusia si Ucraina

„Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: Ajunge”, a mai spus Lula da Silva în capitala Emiratelor Arabe Unite.

Atât Moscova, cât şi Beijing, dau vina pe ţările occidentale pentru războiul care a început în februarie 2022 cu invazia rusă a Ucrainei, tocmai de aceea au apărut aceste noi critici formulate de SUA. În plus, față de alte puteri occidentale, este știut faptul că Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze muniţie Kievului şi încearcă să se poziţioneze, ca şi China, drept mediator.

„Le suntem recunoscători prietenilor noştri brazilieni pentru înţelegerea excelentă a genezei acestei situaţii din Ucraina”, a spus luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea sa programată cu preşedintele Lula da Silva la Brasilia.

„Bineînţeles că dorim să se încheie războiul. S-ar putea întâmpla chiar acum, astăzi, dacă Putin încetează să atace Ucraina şi îşi retrage trupele. Recentele comentarii ale Braziliei potrivit cărora Ucraina ar trebui să ia în considerare cedarea oficială a Peninsulei Crimeea ca o concesie pentru pace sunt pur şi simplu neavenite”, a declarat și John Kirby.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...