Stare de urgență în sud-estul Braziliei. Bilanțul a crescut la 40 de persoane decedate. Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a survolat luni zona afectată de inundațiile puternice

Elena Avramescu 21.02.2023, 06:34
Stare de urgență în sud-estul Braziliei. Bilanțul a crescut la 40 de persoane decedate. Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a survolat luni zona afectată de inundațiile puternice

În ultimele zile, Brazilia a fost măcinată de inundații și alunecări masive de teren, astfel că au fost distruse mai multe clădiri rezidențiale, precum și infrastructura. Autorităților locale au precizat că zeci de oameni se află în continuare sub dărâmături. În plus, cel puţin 24 de persoane din mai multe localităţi de coastă din statul Sao Paulo din Brazilia au murit.

Inundații severe în Brazilia, soldate cu decese

UPDATE 21 februarie, ora 6:10. Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a survolat luni zona unde inundaţiile şi alunecările de teren au făcut cel puţin 40 de morţi în statul Sao Paulo, conform ultimului bilanţ al autorităţilor, potrivit AFP.

„Este important să lucrăm împreună. Trebuie să ne rugăm pentru victime, dar şi să nu mai plouă ca să putem începe reconstrucţia”, a declarat da Silva într-o conferinţă de presă, imediat după zborul său cu elicopterul în zona dezastrului după ploile puternice de duminică.

În plus, la Sao Sebastiao, oraş de coastă localizat la 200 de kilometri de Sao Paulo, capitala economică a Braziliei, peste 50 de case au fost măturate de o alunecare de teren.

Astfel că în localitatea cu aproximativ 90.000 de locuitori au fost înregistrate 39 din cele 40 de decese confirmate, conform ultimului bilanţ oficial raportat luni după-amiaza târziu.

Știre inițială

În cursul zilei de uminică, primarul oraşului, Felipe Augusto, a declarat pentru CNN că decesele s-au înregistrat la aproximativ 200 km de Sao Paulo. În plus, în oraşul de coastă Ubatuba, o fetiţă a murit în urma ploilor abundente, a spus guvernul local.

Ulterior, guvernul statului Sao Paulo a raportat la începutul zilei că 228 de persoane au fost strămutate în timp ce alte 338 evacuate.

Cu toate acestea, se pare că numărul exact al persoanelor rănite şi dispărute nu a fost încă precizat de autorităţi, iar salvarea unui băieţel de doi ani care era acoperit de noroi şi a unei femei însărcinate în travaliu a fost evidenţiată în mod deosebit de autorităţi.

Guvernatorul statului Sao Paulo, Tarcisio de Freitas, care a survolat zona afectată de furtună, a declarat stare de urgenţă în cinci municipalităţi din această regiune situată la nord de Sao Paulo.

Se pare că Sao Sebastiao, o zonă extrem de populară printre localnici în timpul Carnavalului, a fost printre cele mai puternic afectate de furtună. Așadar, în nici 24 de ore s-au înregistrat în jur de 600 mm de ploaie, fiind de două ori mai mult decât media lunară. Aproximativ 50 de case au fost luate de ape în Sao Sebastiao iar programul festivităţilor din cadrul Carnavalului a fost anulat din cauza vremii nefavorabile.

Stare de urgenta in sud-estul Braziliei
Inundatii in Brazilia

În această zi urmează ca preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva şi ministrul integrării şi dezvoltării regionale Waldez Goesva să viziteze zona afectată de furtună. Până acum, au fost mobilizate armata şi două avioane militare, iar la faţa locului au fost trimise grupuri specializate de Apărare Civilă pentru a sprijini echipele de salvare.

Numai în ultima zi, în regiune au căzut ploi care echivalează cu o lună de precipitații, iar efectele acestora au constat în numeroase inundații și alunecări de teren, distrugerea clădirilor rezidențiale și a infrastructurii. Mai mult, rețeaua rutieră a fost întreruptă pe autostrăzile majore care leagă capitala omonimă a statului Sao Paulo cu zonele de coastă și cu Rio de Janeiro învecinat. Autorităților locale au mai precizat că zeci de oameni continuă să se afle sub dărâmături.

Trebuie reținut faptul că precipitațiile abundente în părțile de nord, centru și sud-est ale Braziliei în timpul verii sunt sezoniere și cad anual cu diferite grade de intensitate, fiind cauzate de mișcarea aerului cald și umed din pădurile ecuatoriale din Amazon, în direcția sud-est, spre Oceanul Atlantic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...