Steagurile Rusiei şi Ucrainei, interzise în Berlin de Ziua Victoriei. Reacţia ambasadorului ucrainean: „Suntem şocaţi” 

Ana Anitoiu 08.05.2022, 11:37
Steagurile Rusiei şi Ucrainei, interzise în Berlin de Ziua Victoriei. Reacţia ambasadorului ucrainean: „Suntem şocaţi” 

Steagurile Rusiei şi Ucrainei vor fi interzise în Berlin de Ziua Victoriei. Ambasadorul ucrainean în Germania s-a declarat șocat de hotărârea luată de autoritățile germane, în contextul războiului ce continuă de mai bine de două luni. Diplomatul a explicat de ce este greșită această decizie.

Simbolurile și steagurile interzise la Berlin

Interdicția referitoare la arborarea steagurilor rusești și ucrainene la locurile de comemorare a celui de-Al Doilea Război Mondial în timpul evenimentelor ce marchează aniversarea sfârșitului conflictului în Berlin a fost anunțată de poliția din capitala Germaniei.

De asemenea, poliția din Berlin a anunțat că sunt interzise, duminică și luni, steagurile autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, la fel ca simbolurile de război rusești V și Z.

În timp ce rușii sărbătoresc victoria împotriva Germaniei naziste la data de 9 mai, în Europa de Vest sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial este comemorat pe 8 mai.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, despre interdicția impusă în capitala Germaniei

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andriy Melnyk, a reacționat la această decizie pe care au luat-o autoritățile din capitala Germaniei. Diplomatul a spus că hotărârea reprezintă o palmă dată Ucrainei și poporului ucrainean, în contextul războiului ce se desfășoară din data de 24 februarie.

Andriy Melnyk a explicat că intedicție impusă atât asupra arborării steagului Rusiei, cât și asupra arborării steagului Ucrainei echivalează cu acordarea aceluiași tratament și victimei și agresorului în invazia rusă.

„Suntem șocați de faptul că poliția din Berlin a interzis steagurile legate de Ucraina pe 8 și 9 mai. Aceasta este o palmă dată Ucrainei și poporului ucrainean”, a spus ambasadorul.

Steagurile Rusiei si Ucrainei, interzise in Berlin de Ziua Victoriei
Andriy Melnyk

Oficial german, despre un nou ajutor pentru Ucraina

Pe de altă parte, ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, a anunțat că țara lui va acorda încă 63 de milioane de euro pentru Ucraina. Oficialul a precizat că este important ca țara invadată să primească sprijin nu doar din punct de vedere militar, ci și pentru ca viața ucrainenilor să fie mai suportabilă.

„Am mărit programul de ajutor imediat pentru Ucraina de la 122 de milioane la 185 de milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru refacerea alimentării cu apă potabilă şi reconstruirea apartamentelor, şcolilor şi grădiniţelor distruse.

Alte ministere dau şi mai mult şi o vom face şi noi. Acolo unde bombele au încetat să cadă, Germania va ajuta reconstrucţia cu miliarde. Ministerul meu se pregăteşte deja pentru asta”, a declarat Svenja Schulze.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, vineri, cancelarului german Olaf Scholz să viziteze Kievul, luni, când Rusia va comemora victoria Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial. Oficialul german a refuzat mai multe invitații ale acestuia, motivând că problema creată de vizita refuzată a președintelui german îl împiedică să dea curs invitaţiei.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei alături de şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie. Însă, a fost anunțat să nu mai vină.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a respins vizita în contextul criticilor faţă de legăturile cu Rusia ale lui Frank-Walter Steinmeier şi a eşecului său în perioada în care a fost ministru de Externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene referitoare la posibilitatea unei agresiuni ruse. Ulterior, cei doi lideri și-au rezolvat disputa în timpul unei discuții telefonice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...