Condiția pusă de Volodimir Zelenski pentru un acord de încetare a războiului. Ce cere Rusiei

Beatrice Dumitru 07.05.2022, 12:15
Condiția pusă de Volodimir Zelenski pentru un acord de încetare a războiului. Ce cere Rusiei

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de dicuții pentru pace, dar nu au ajuns la nicio concluzie, iar Moscova a anunțat că tratativele au stagnat. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere, însă, reluarea negocierilor după 73 de zile de război și spune în ce condiții ar putea fi oprit conflictul care a ucis mii de oameni și a strămutat ale milioane.

Cum ar putea ajunge la un acord Rusia și Ucraina

Tratativele de pace dintre Rusia și Ucraina au avut loc atât față în față, cât și online, dar ultima dată când cele două echipe de negociatori s-au întâlnit a fost pe 29 martie, la Istanbul. Un acord între cele două țări este departe, în timp ce Rusia încearcă să cucereacă regiunea Donbas din estul Ucrainei și să preia controlul total asupra Mariupolului.

Volodimir Zelenski a spus că orice acord de pace cu Rusia ar depinde de retragerea forțelor ruse la pozițiile lor de dinaintea invaziei, adăugând că acesta este minimul pe care țara sa îl poate accepta. El a mai spus că este liderul „Ucrainei, nu al mini-Ucrainei”, dar nu a menționat Crimeea, anexată de Rusia în 2014, notează BBC.

Condiția pusă de Volodimir Zelenski pentru un acord de încetare a războiului. Ce cere Rusiei
Volodimir Zelenski vrea reluarea negocierilor cu Rusia.

Pentru a opri războiul dintre Rusia și Ucraina, pasul ar trebui să fie întoarcerea la situația din 23 februarie. Am fost ales de poporul Ucrainei ca președinte al Ucrainei, nu ca președinte al unei mini-Ucraine de vreun fel. Acesta este un punct foarte important”, a declarat Volodimir Zelenski pentru grupul de reflecție Chatham House din Londra.

Referirea la situația din 23 februarie sugerează că Ucraina ar putea să nu insiste să preia Crimeea înainte de a face pace cu Rusia. Peninsula a fost anexată de Rusia în urmă cu opt ani.

Volodimir Zelenski cere reluarea negocierilor cu Rusia

De asemenea, Volodimir Zelenski a cerut reluarea dialogului diplomatic dintre Rusia și Ucraina, deși Moscova a spus că acest proces este într-o „stare de stagnare”.

În ciuda faptului că ne-au distrus toate podurile, cred că nu toate podurile sunt încă distruse, la figurat vorbind”, a spus el.

Rusia se luptă în prezent pentru a prelua controlul deplin asupra orașului Mariupol, dar există încă forțe ucrainene împreună cu câțiva civili în complexul siderurgic Azovstal din sud-estul orașului, care a fost supus unui atac furibund al trupelor ruse.

Cucerirea Mariupolului ar fi cea mai mare realizare a Rusiei în peste două luni de război și i-ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un motiv de sărbătorit pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, când țara celebrează triumful împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

50 de civili, inclusiv 11 copii, au fost evacuați vineri din combinatul Azovstal din Mariupol, dar se crede că mai mulți sunt încă prinși în tunelurile și buncărele combinatului.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...