Stațiunea Călimănești Căciulata. Ce obiective turistice poți vizita

Cazacu Alexandru 29.10.2022, 12:11
Stațiunea Călimănești Căciulata. Ce obiective turistice poți vizita

La aproximativ 18 kilometri de orașul Râmnicu Vâlcea se află stațiunea balneară Călimănești Căciulata. Aceasta este considerată a fi perla stațiunilor de pe Valea Oltului și este renumită pentru apele sale minerale cu proprietăți curative. În plus, în apropierea stațiunii există mai multe puncte de atracție turistică. Află în continuare ce obiective turistice poți vizita în zonă.

Stațiunea Călimănești Căciulata. Obiective turistice pe care trebuie să le vizitezi

Situată la doar câțiva kilometri de Râmnicu Vâlcea, stațiunea Călimănești Căciulata este foarte importantă pentru turismul județului Vâlcea, mai ales că în jurul acesteia găsim o sumedenie de atracții turistice.

După cum am menționat și în primele rânduri, această stațiune este renumită pentru apele sale cu proprietăți terapeutice și este vizitată anual de foarte mulți turiști. Iată ce obiective turistice poți vizita în apropiere de stațiunea Călimănești Căciulata.

Citește și Ce poți face și ce poți vizita în stațiunea Sovata din Mureș. FOTO

Castrul roman Arutela

Dacă te afli în apropiere de Călimănești, nu ezita să vizitezi și Castrul roman Arutela. În anul 2004, acesta a intrat pe în rândul monumentelor istorice din România. Construit în jurul anului 137 d.Hr., monumentul este situat pe malul stâng al râului Olt, în apropiere de Mănăstirea Cozia.

Conform datelor istorice, în perioada respectivă, aici a existat și o așezare dacică. Se pare că dacii au cucerit ulterior fortăreața de la romani și l-au folosit în interese proprii. Castrul este construit din lespezi de piatră, iar la acea vreme făcea parte, alături de alte construcții fortificate, dintr-o linie de apărare împotriva romanilor.

Ce obiective turistice poți vizita în apropiere de stațiunea Călimănești Căciulata - Castrul roman Arutela
Ce obiective turistice poți vizita în apropiere de stațiunea Călimănești Căciulata – Castrul roman Arutela

Ce să vizitezi în apropiere de stațiunea Călimănești Căciulata – Poiana lui Căliman

Tot în apropierea stațiunii s-a înființat un parc care are rolul de a reaminti cum a apărut stațiunea. Conform legendei, Căliman, un conducător de obște care avea animalele la păscut în această poiană, a observat că acestea nu mai aveau boli de picioare. Se spune că el este cel care a descoperit pentru prima oară proprietățile terapeutice ale apelor din zonă.

Mănăstirea Frăsinei

În ca că nu știați, Mănăstirea Frăsinei este singurul locaș de cult din țara noastră în care accesul femeilor nu este permis. Această mănăstire a fost construită în jurul anului 1700 și este situată în comuna Mureasca de Sus, la o distanță de aproximativ 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea.

De-a lungul timpului, mai multe legende au luat naștere în jurul Mănăstirii Frăsinei. Una dintre acestea vorbește despre călugărul Calinic. Se spune că el este cel care a aruncat blestemul asupra bisericii, prin care spune că femeile care încalcă această interdicție vor avea parte de mari necazuri.

Citește și Ce stațiuni balneare sunt în România. Țara noastră găzduiește mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov a fost construit în prima jumătate a secolului al XVI-lea, fiind o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale. Construcția este situată pe râul Olt, în mijlocul stațiunii Călimănești. Unii istorici susțin că aceasta a fost prima așezare monahală pentru călugărițe din țara noastră.

Se spune că soția lui Neagoe Basarab și mama lui Mihai Viteazu s-au călugărit aici. În interiorul schitului puteți admira icoane de o importanță foarte mare. Printre acestea se numără și icoana Sfântului Nicolae, icoana Coborârea de pe Cruce și icoana Sfântului Sava.

Ce să vizitezi în apropiere de stațiunea Călimănești Căciulata – Mănăstirea Turnu

Tot pe malul stâng al râului Olt, la doar câțiva kilometri de Mănăstirea Cozia, găsim și Mănăstirea Turnu. În trecut, acest lăcaș de cult a purtat numele de „Schitul după turn” și „Schitul Turnu”, iar în cele din urmă „Mănăstirea Turnu”. Începând din anul 2015, această mănăstire este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Vâlcea. Istoria Mănăstirii Turnu începe prin secolul al XV-lea. La vremea respectivă, mai mulți monahi de la Cozia s-au retras aici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...