Statele Unite, decizie finală în privința Rusiei. N-o mai consideră o țară cu economie de piață

Elena Avramescu 11.11.2022, 08:06
Statele Unite, decizie finală în privința Rusiei. N-o mai consideră o țară cu economie de piață

Rusia este văzută din ce în ce mai rău nu doar în Europa, ci pe întreg continentul, iar acest lucru se aplică și din punct de vedere al economiei. Recent, Departamentul de Comerț al SUA a ținut să afirme că se va aplica o metodologie alternativă pentru calcularea taxelor la importurile din Rusia.

Rusia nu mai este văzută ca o țară cu economie de piață

Specialiștii din SUA au spus că este esențial să se ghideze după prețurile pieței din țările „cu un nivel comparabil de dezvoltare economică” care fabrică un produs asemănător.

„Departamentul de Comerț al SUA anunță astăzi că nu va mai trata Rusia ca pe o economie de piață în procedurile sale antidumping. Decizia oferă SUA capacitatea de a folosi toată forța a legilor antidumping ale SUA pentru a corecta distorsiunile pieței cauzate de intervenția tot mai mare a guvernului rus în economia sa”, se arată în declarația scrisă dată publicității.

În plus, SUA au ținut să mai precizeze că după ce s eva lua oficial deciziase va aplica o metodologie alternativă pentru calcularea taxelor la importurile din Rusia. Astfel că specialiștii se vor ghida după prețurile pieței din țările cu un nivel de dezvoltare economică comparabil, care produce un produs comparabil.

„Definițiile unei economii de piață și non-piață în comerț se bazează pe o evaluare atentă a criteriilor specifice stabilite în legislația SUA: convertibilitatea valutară, modul în care sunt determinate salariile, climatul pentru investițiile străine, controlul guvernamental asupra mijloacelor de producție, controlul guvernului asupra afacerilor”, a declarat Departamentul de Comerț într-un comunicat.

Statele Unite, decizie finala in privinta Rusiei
Rusia nu mai este vazuta ca o tara cu economie de piata

În anul 2002 a fost acordat statutul de economie de piață Rusiei, de către Departamentul de Comerț al SUA, moment în care era considerată o țară cu o economie „non-piață”. Mai precis, legislația SUA a prevăzut o metodă specială de determinare a dumpingului, așa cum se face în astfel de situații, în care prețurile de export sunt comparate nu cu prețurile și costurile din țara de export, dar cu suma costurilor și profiturilor asociate acestui produs într-o țară terță, unde economia a fost considerată o economie de piață.

Se pare că folosirea unei metode de genul are capacitatea de a afecta capacitatea exportatorilor de a-și proteja interesele și duce adesea la taxe antidumping umflate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...