Stare de urgență în Canada din cauza protestelor anti-vaccinare. „Convoiul libertății”, scăpat de sub control Video

Cătălina Burghelea 07.02.2022, 08:11
Stare de urgență în Canada din cauza protestelor anti-vaccinare. „Convoiul libertății”, scăpat de sub control Video

Protestele camionagiilor canadieni împotriva vaccinării cu forța din capitala Ottawa au scăpat de sub control, a anunțat primarul Jim Watson. De mai bine de o săptămână, orașul este paralizat de opozanţii măsurilor sanitare, edilul declarând, duminică, stare de urgenţă. Între timp, forțele de ordine au înăsprit măsurile împotriva manifestanţilor.

Ottawa a decretat stare de urgență

Valul de proteste, care a început sâmbătă, 29 ianuarie, în Ottawa, s-a extins în alte oraşe canadiene mari în weekend. Zeci de camioane şi manifestanți au continuat să iasă în stradă în centrul Capitalei și duminică.

Protestele anti-vaccinare au scăpat de sub control

Miile de protestatari au ieșit din nou să-și strige revolta împotriva măsurii guvernului canadian privind vaccinarea obligatorie, alăturându-se unei sute care a rămas din weekendul trecut. Locuitorii din Ottawa sunt furioși de sunetul neîntrerupt de claxoane și de blocarea traficului și se tem că nu vor vedea un sfârșit al protestului, după ce șeful poliției l-a numit un „asediu” pe care nu l-a putut gestiona.

„Convoiul de camioane pentru libertate” a atras sprijinul multor republicani americani, inclusiv fostul președinte Donald Trump, care l-a numit pe premierul Justin Trudeau un „nebun de extremă stânga”, care a „distrus Canada cu mandate nebunești de Covid”.

„Relațiile Canada-SUA se refereau în principal la rezolvarea problemelor tehnice. Astăzi, Canada se confruntă, din păcate, cu politicieni americani radicali care se implică în probleme interne canadiene. Trump și adepții săi reprezintă o amenințare nu doar pentru SUA, ci și pentru toate democrațiile”, a transmis Bruce Heyman, fost ambasador al SUA în timpul mandatului lui Barack Obama.

Mesajul transmis de primarul canadian Jim Watson

Din cauza manifestației în curs, primarul Jim Watson a anunţat stare de urgență, duminică după-amiază. Măsura „reflectă pericolul grav, precum şi ameninţarea la adresa siguranţei şi securităţii rezidenţilor reprezentate de manifestaţiile continue şi subliniază nevoia de sprijin din partea altor administraţii şi niveluri de guvernare”, a indicat Primăria Ottawa într-un comunicat.

De asemenea, oferă „o mai mare flexibilitate în cadrul administraţiei municipale pentru a permite oraşului Ottawa să gestioneze continuitatea activităţilor în vederea asigurării serviciilor esenţiale” rezidenţilor, se mai precizează în document.

Edilul condamnă comportamentul manifestanților

Anterior, edilul Capitalei, Jim Watson, a judecat „situaţia complet scăpată de sub control (la Ottawa), deoarece protestatarii sunt cei care fac legea. Sunt pe cale să pierdem bătălia, (…) trebuie să ne luăm înapoi oraşul”, considerând „inacceptabil” comportamentul manifestanților care blochează străzile din centrul oraşului şi claxonează neobosit cu vehiculele lor de mare tonaj.

„Convoiul libertăţii” respinge măsurile sanitare

Inițial, „Convoiul libertăţii” a vizat decizia de a obliga, de la jumătatea lunii ianuarie, şoferii de camion să fie vaccinaţi, pentru a trece frontiera dintre Canada şi SUA, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva tuturor măsurilor sanitare. Cel mai aspru criticat este guvernul condus de Justin Trudeau.

Oamenii afirmă că vor continua protestele până când restricţiile sanitare vor fi ridicate. Totuși, mulți canadieni sunt revoltați de comportamentul dur al manifestanților. Unii protestatari au tras, vineri seară, focuri de artificii pe terenul Memorialului Național de Război. Mai mulți cetățeni au purtat semne și steaguri cu svastice și au comparat mandatele de vaccinare cu fascismul.

Camionagii canadieni au spus că nu vor pleca până când toate restricțiile Covid-19 vor fi înlăturate. Ei cer, de asemenea, demisia guvernului condus de Trudeau.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...