Spitalele din Iași, sufocate de pacienți Covid-19. Situația este critică și ridică îngrjorări în rândul medicilor

Aurora Popa 05.04.2021, 13:04
Spitalele din Iași, sufocate de pacienți Covid-19. Situația este critică și ridică îngrjorări în rândul medicilor

Spitalele din Iași, sufocate de pacienți Covid-19. La Spitalul Județean de Urgențe„Sf. spiridon” din Iași, la ultima gardă au fost redeschise containerele care funcționează ca izolatoare și unde se permite testarea pacienților cu suspiciune COVID. Decizia a fost luată în contextul creșterii accentuate a numărului de pacienți care se prezintă în spital și sunt infecți cu SARSCOV-2.

Spitalele din Iași, sufocate de pacienți Covid-19

Situația rămâne în continuare critică, iar personalul medical lucrează la capacitate maximă pentru a deservi și urgențele, dar și pacienții pozitivi care au nevoie de tratament. În această dimineață la Spitalul „Sf. Spiridon” erau 20 de pacienți care au necesar de internare, jumătate dintre ei sunt de terapie intensiva, fie ventilați non-invaziv, iar 2 dintre ei sunt intubați. Ceilați 10 pacienți din UPU sunt cu necesar mai redus de oxigen, spun medicii.

Situația din această dimineață ne permite să transferăm deocamdată, doi dintre ei, de terapie intensivă și doi dintre cei care nu au nevoie de terapie intensiva. Rămâne un număr mare de pacienți care sunt tratați în UPU, unii dintre ei, la fel ca în terapie intensivă. Ceea ce înseamnă, tratament antiviral, de suport ventilație și tot ceea ce însemnă îngrijirea unui astfel de pacient, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu- medic șef UPU SMURD Iași.

Spitalele din Iasi, sufocate de pacienti Covid-19
Pacienti spital

Formele care vin sunt extrem de severe, spun medicii. Sunt foarte mulți pacienți tineri, dar și cu vârstă cuprinsă între 48 și 92 de ani.

Pacienți care au fost diagnosticați de mai multe zile, au avut inițial o evoluție favorabilă la domiciliu și apoi starea lor s-a agravat. Duminică seara mulți dintre ei au sunat la 112 și au ajuns în urgență. O parte din cei internați în spitale în secții obișnuite COVID se degradează din punct de vedere respirator afectarea lor pe CT este de 60, 70, 80% ceea ce este foarte grav, a mai spus medicul ieșean.

Numărul cazurilor de infecției cu COVID-19 este în creștere la Iași, dar medicii speră la aplatizarea pantei. Durata de emitere a rezultatului testărilor s-a redus drastic, de la 48 sau 72 de ore cât era în urmă cu un an, acum în maximum 5 ore se validează probele.

Urmăriți Impact.ro și pe