Noi restricții din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19. Raed Arafat și Nelu Tătaru au dat primele declarații oficiale

Ana Anitoiu 06.10.2020, 11:59
Noi restricții din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19. Raed Arafat și Nelu Tătaru au dat primele declarații oficiale

Noi restricții au fost anunțate de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, din cauza creșterii numărului de noi cazuri de coronavirus (Covid-19).

Noi restricții în România. Reguli pentru cei care vin din străinătate

Între noile restricții ce au fost anunțate se numără și unele referitoare la persoanele care vin din străinătate, pentru limitarea infectărilor cu noul coronavirus.

”Pentru cetăţenii care vin din ţări cu un indice mai ridicat se impun anumite reguli: cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ.

Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore. Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluării fiecărei localităţi se referă la indicele cazurilor noi la mia de locuitori, în 14 zile.”, a anunțat Nelu Tătaru.

Noi restricții din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19. Raed Arafat și Nelu Tătaru au dat primele declarații oficiale

Noi restricții în România. Ce localități intră în carantină și ce este interzis

La rândul lui, Raed Arafat a anunțat că toate comitetele județene de urgență și cel municipal din Capitală se vor întruni de urgență pentru a analiza situația fiecărui județ.

Printre măsurile pe care urmează să le analizeze se numără: carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, dar și interzicerea evenimentelor precum nunţi şi botezuri în localități cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori.

”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reşedinţă în locul unde se desfăşoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă.

Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toţi. Sărbătorile religioase se fac, dar participanţi sunt doar cei care au reşedinţa sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne aşteptăm la colaborarea populaţiei: purtarea măştii, distanţarea, dezinfectarea mâinilor şi suprafeţelor”, a mai spus Raed Arafat.

De asemenea, se analizează posibilitatea închiderii sau suspendării agenţilor care nu respectă recomandările pentru siguranță, dar și închiderea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5.

”Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru”, mai arată o temă de analiză.

Raed Arafat a adăugat că o altă măsură importantă este obligativitatea purtării măştilor de protecție în spaţii închise, dar şi deschise, mai ales în spaţiile publice aglomerate.

Totodată, șeful DSU a spus că o altă decizie se referă la ceremonia de investire a noilor primari, câștigători la alegerile locale 2020. Aceștia ar putea depune jurământul oficial online, dacă sunt în izolare sau carantină.

Urmăriți Impact.ro și pe