VIDEO

Spionul rusesc care face valuri, la propriu: ce se întâmplă cu balena beluga din Norvegia

Gabriel Peneș, Coteț Alexandru 31.05.2023, 17:07
Spionul rusesc care face valuri, la propriu: ce se întâmplă cu balena beluga din Norvegia

O creatură deosebit de inteligentă și-a făcut apariția, duminică, de-a lungul coastei de vest a Suediei. Este vorba de o balenă beluga, supranumită și „delfin alb” care a fost bănuită că ar fi fost antrenată special de aramata Rusiei pentru spionaj. Ea a fost detectată prima oară în 2019, având în jurul capului un ham pe care fusese fixată o minicameră video.

Spionul rusesc care face valuri, la propriu

Balena beluga Hvaldimir a fost reperată, duminică, în Marea Nordului, la Hunnebostrand, pe coasta de vest a Suediei, după ce în ultima perioadă fusese observată mai la nord, în fiordul Oslo, a anunțat OneWhale, o organizație norvegiană de conservare. Belugile sunt cunoscute și sub numele de delfini albi.

Hvaldimir ar avea 13-14 ani şi a fost observat prima oară în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul extrem al Norvegiei. Biologii care s-au apropiat de el au reuşit să îi îndepărteze hamul fixat în jurul capului. Harnaşamentul era prevăzut cu un suport pentru o cameră video mică și avea textul „Equipment St.Peterburg” imprimat în limba engleză pe curelele de plastic.

Numele „spionului” marin provine dintr-un joc de cuvinte care combină cuvântul „balenă” (hval, în norvegiană) cu emblematicul prenume rusesc „Vladimir”, ce-i aparține inclusiv președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

S-a remarcat că beluga este dornică să se apropie de bărci și să interacționeze cu oamenii, indicând că a trăit în captivitate. De asemenea, s-a sugerat că armata rusă a antrenat beluga pentru a păzi bazele navale și a ajuta scafandrii de adâncime.

Spionul rusesc care face valuri, la propriu: ce se întâmplă cu balena beluga din Norvegia
Balena beluga botezată Hvaldimir a fost observată prima oară în 2019, cetaceul purtând un ham în jurul capului pe care fusese montată o minicameră video

Ce se întâmplă cu balena beluga din Norvegia

La ora actuală, autoritățile suedeze au luat măsuri pentru a se asigura că Hvaldimir că este îngrijit și, mai ales, că rămâne în siguranță, în condițiile unui trafic intens de nave în zonă.

„Suntem impresionați de grija Suediei față de Hvaldimir. Ne-au contactat imediat de la sosirea lui și chiar au închis un pod pentru a-l proteja”, a declarat Regina Haug, fondatorul OneWhale, într-un comunicat.

„Situația lui Hvaldimir rămâne una extrem de vulnerabilă, deoarece Suedia este o țară foarte populată, dar suntem foarte recunoscători că autoritățile suedeze au luat rapid măsuri pentru a avea grijă de balenă”, a adăugat și Președintele OneWhale, Rich German.

În 2019, biologul Audun Rikardsen a dezvăluit că a discutat cu un omolog rus, care i-a confirmat că marina rusă a vânat astfel de delfini albi timp de mai mulți ani, pentru a-i antrena. Tot atunci, colonelul rus Viktor Baranets a negat că delfinul ar aparține marinei ruse, însă a recunoscut că există „delfini militari”.

„Avem delfini militari care au roluri în luptă, nu am ascuns acest lucru. În Sevastopol, avem un centru de delfini militari, instruiţi să rezolve diferite sarcini, de la analizarea fundalului mării până la protejarea unei zone în mare, uciderea scafandrilor străini şi ataşarea minelor pe navele străine”, a precizat Viktor Baranets, în 2019, conform euronews.ro.

La fel ca majoritatea balenelor, beluga este o creatură extrem de inteligentă și sociabilă. Din păcate, Hvaldimir trăiește singur cel puțin din 2019 și se bazează doar pe oameni pentru socializare. Acum, că Hvaldimir a ajuns în apele suedeze, autoritățile din această țară speră să o direcționeze înapoi la Hammerfest, într-o rezervație marină de 200 de hectare.

Sursa foto: Facebook/OneWhale

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....