Spectacol de stele căzătoare pe cerul României. Când și unde pot fi urmărite cel mai bine Orionidele

Beatrice Dumitru 20.10.2022, 19:14
Spectacol de stele căzătoare pe cerul României. Când și unde pot fi urmărite cel mai bine Orionidele

Pentru câteva zile, în fiecare an, Pământul trece printr-un roi de meteoroizi cunoscut sub numele de Orionide, resturi împrăștiate pe scară largă de cea mai faimoasă dintre comete, cometa Halley. Orionidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori.

Când poate fi văzută ploaia de stele a Orionidelor

Este a doua oară în acest an când planeta Pământ trece prin coada Cometei Halley. De asemenea, planeta noastră a mai trecut prin aceste resturi spațiale într-o altă parte a orbitei, timp de câteva zile la începutul lunii mai, timp în care meteoroizii proveneau dintr-un alt punct al cerului, fiind cunoscut drept Eta Aquaride.

Cel mai bun moment pentru a urmări Orionidele va fi în dimineața zilei de vineri, 21 octombrie, dar pot fi văzute și în dimineața zilei de sâmbătă, 22 octombrie, însă în număr mult mai redus. Se pot vedea în medie 25 de „stele căzătoare pe oră”, dar pot fi numai 10 sau maxim 60, dar depinde de traiectoria Pământului și de bogăția norului de particule.

Cei care vor să vadă meteorii (denumirea ştiinţifică pentru stelele căzătoare) cu ochii lor trebuie să iasă în afara orașului și să privească cerul minim o oră, deoarce iluminatul public împiedică observarea majoritatea meteorilor

Spectacol de stele căzătoare pe cerul României. Când și unde pot fi urmărite cel mai bine Orionidele
Pământul va trece printr-un roi de meteorizi.

Ce sunt Orionidele

Meteorii apar ca dungi de lumină care sunt denumite în mod popular „stele căzătoare”, deși nu sunt stele cu adevărat. În realitate sunt boabe de praf, care ajung în spațiile dintre planete. Orionidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori, alături de Perseidele din August și Geminidele din Decembrie.

Orionidele sunt meteori extrem de rapizi, deplasându-se cu o viteză de 67 kilometri pe secundă, iar 30% până la 40% dintre aceștia sunt foarte strălucitori și lasă în urmă o dară care poate persista timp de o secundă sau două.

Cometă Halley orbitează în jurul Soarelui la fiecare 76 de ani și asemenea aburului care iese dintr-o locomotivă, particulele de praf sunt expulzate din nucleul cometei. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici  și numele de Orionide, notează Space.com.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, anul acesta este posibil să vedem doar „zece stele căzătoare pe oră”, deoarece cerul va fi stricat de Luna în faza de Ultimul Pătrar.

Cometa Halley, „mama” tuturor Orionidelor a fost ultima dată la planeta noastră în 1986 și se va întoarce în 2061. Dar Orionidele nu dispar niciodată, sunt aici în fiecare octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...