Specialiștii britanici confirmă. A patra doză de vaccin COVID crește semnificativ imunitatea

Mihnea Tălău 10.05.2022, 13:28
Specialiștii britanici confirmă. A patra doză de vaccin COVID crește semnificativ imunitatea

Potrivit unui nou studiu publicat marți în revista Lancet Infectious Diseases, o a patra doză de vaccin cu ARNm sporește semnificativ protecția imunitară împotriva coronavirusului la toate vârstele.

Creștere mai mare a imunității

Cercetătorii au testat răspunsurile imunitare anticorpale și celulare la persoanele care au primit anterior trei doze de vaccin BioNTech/Pfizer și la cele care au primit două doze de vaccin Oxford/AstraZeneca plus o a treia injecție cu BioNTech/Pfizer, informează Politico.

Jumătate dintre persoanele din fiecare grup au primit o altă injecție Pfizer, iar celelalte au primit o jumătate de doză de rapel Moderna, la aproximativ 30 de săptămâni după a treia injecție.

Rezultatele studiului extins COV-BOOST au arătat că cei care au primit injecția Moderna au înregistrat cea mai mare creștere a imunității, cu o creștere de aproximativ 16 ori mai mare decât înainte de a patra injecție.

De asemenea, în comparație cu 28 de zile după a treia injecție (când răspunsul imunitar este cel mai ridicat), rapelul Moderna a mai mult decât dublat, în medie, nivelul de anticorpi împotriva proteinei spike.

Motivul pentru care un german s-a vaccinat de 90 de ori anti-covid. Ce făcea după fiecare imunizare

De asemenea, a existat o creștere semnificativă a imunității cu o a patra doză de injecție BioNTech/Pfizer. Nivelurile de anticorpi au crescut în medie de 12 ori față de cele de dinaintea dozei și de peste o dată și jumătate față de cele de la 28 de zile după a treia injecție.

Cercetătorii au constatat că datele indică, de asemenea, un plafon al nivelurilor de anticorpi în urma stimulării cu ambele vaccinuri cu ARNm.

Rezultatele vin în contextul în care țările continuă să își extindă programele de rapel la grupurile mai în vârstă și mai vulnerabile, la care scăderea protecției prezintă riscuri mai mari.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat o a patra doză la persoanele vulnerabile

În timp ce Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat o a patra doză la persoanele vulnerabile și imunocompromise, niciun vaccin nu a fost încă autorizat ca a doua doză de rapel în populația generală.

Întrebat luni, în timpul unei conferințe de presă, dacă datele susțin o amplificare pentru populații mai largi, Saul Faust, cercetător șef al COV-BOOST, a declarat că această decizie va aparține comitetelor de imunizare și se va baza pe ratele de spitalizare și de boli grave în rândul celor care au primit două și trei doze, precum și pe variantele emergente.

El a spus că vaccinurile actuale continuă să protejeze bine oamenii împotriva bolilor severe, chiar și în cazul persoanelor care au primit trei doze de vaccin AstraZeneca, care a demonstrat că generează niveluri mai scăzute de anticorpi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...