Avertismentul unui om de știință: „Covid-19 va fi întotdeauna un virus epidemic, nu unul endemic”. Cum explică acest lucru

Beatrice Dumitru 02.02.2022, 12:50
Avertismentul unui om de știință: „Covid-19 va fi întotdeauna un virus epidemic, nu unul endemic”. Cum explică acest lucru

Săptămâna trecută, OMS a avertizat că următoarea variantă de Covid-19 va fi chiar mai contagioasă decât Omicron, care a devenit dominantă în întreaga lume. Un expert în biosecuritate a avertizat că noul coronavirus va fi întotdeauna un virus epidemic, iar un oficial al OMS spunea că endemic nu înseamnă „bun”, ci doar „aici pentru totdeauna”.

Covid-19 nu va fi niciodată o boală endemică

Potrvit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, o epidemie apare atunci când numărul de cazuri crește, adesea, brusc. OMS declară pandemie atunci când o boală crește exponențial și se răspândește la nivel global.

Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate globală la Universitatea New South Wales din Sydney, a declarat că la o boală endemică numărul cazurilor nu crește rapid, așa cum s-a observat la noul coronavirus. De aceea, sceasta susține că Covid-19 nu va deveni niciodată o boală endemică și se va comporta întotdeauna ca un virus epidemic.

Avertismentul unui om de știință: Covid-19 va fi întotdeauna un virus epidemic, nu unul endemic. Cum explică acest lucru
Concluzia unui expert despre Covid-19.

Dacă numărul cazurilor se schimbă, este un proces lent, de obicei peste ani. Bolile epidemice, pe de altă parte, cresc rapid pe perioade de la zile până la săptămâni,” a declarat Raina MacIntyre, pentru CNBC.

Covid nu se va transforma în mod magic într-o infecție endemică asemănătoare malariei, în care nivelurile rămân constante pentru perioade lungi. Va continua să provoace valuri epidemice, determinate de scăderea imunității la vaccin, de noi variante care scapă de protecția vaccinului, de persoane nevaccinate, de nașteri și de migrație”, a subliniat aceasta.

Cum află experții cât de repede se răspândește o boală

Oamenii de știință folosesc o ecuație matematică, așa-numita R0, pentru a evalua cât de repede se răspândește o boală. R0 arată câți oameni vor lua o boală de la o persoană infectată, iar experții de la Imperial College din Londra au estimat că R0 al Omicron ar putea fi mai mare de 3.

Dacă R0 al unei boli este mai mare de 1, creșterea este exponențială, ceea ce înseamnă că virusul devine din ce în ce mai răspândit și îndeplinește condițiile pentru o epidemie, a adăugat Raina MacIntyre.

Obiectivul de sănătate publică este de a menține R efectiv sub 1. Dar dacă R0 este mai mare de 1, vedem de obicei valuri epidemice recurente pentru infecțiile epidemice cu transmitere respiratorie,” a precizat Raina MacIntyre.

Ea a remarcat că acesta este modelul care a fost observat la variola de secole și este încă văzut în cazul rujeolei și gripei. Este, de asemenea, modelul care se desfășoară la Covid, care a provocat patru valuri majore în ultimii doi ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...