SPECIAL. „Dosarele Comisarului Vijelie”. Estul sălbatic, România anilor ’90. Cum au fost prinși asasinii chinezilor tranșați, băgați în geamantane și aruncați în lac. Filmul capturilor de uraniu, crimele comandate de PKK

Cătălin Mureșanu / 22.01.2021, 22:01
SPECIAL. „Dosarele Comisarului Vijelie”. Estul sălbatic, România anilor ’90. Cum au fost prinși asasinii chinezilor tranșați, băgați în geamantane și aruncați în lac. Filmul capturilor de uraniu, crimele comandate de PKK

Comisarul Constantin Marinescu a fost primul șef al serviciului de Combatere a Crimei Organizate din Poliția Capitalei. În tulburii ani 90, când, pentru început, România devenise o țară de tranzit pentru mafia internațională, traficul de droguri, armament, materiale radioactive a înflorit în Balcanii aflați în fierberea conflictelor, româncele deveneau marfă exotică pentru bordelurile din Germania, mașinile furate din Occident treceau prin țara noastră în drumul pierderii urmei spre Rusia, Moldova, Ucraina. În plus, țara noastră a fost și tărâmul unor asasinate care au șocat opinia publică, temuta PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație separatistă kurdă) a reglat conturile și a executat mai mulți oameni de afaceri turci, cazul chinezilor din Triada fiind pe prima pagină în presa care, la rândul ei, devenise liberă și avidă de senzațional. În noul său rol, „Comisarul Vijelie” a fost nevoit să învețe din mers, să se descurce fără ore de interceptări și fără brațul serviciilor, aspecte care nu l-au împiedicat să destructureze, împreună cu echipa sa, mai multe rețele și să condamne autorii unor asasinate neîntâlnite la noi. Când românii erau acaparați, în fața televizoarelor NEI, de La Piovra lui Corrado Cattani, în Capitală, Comisarul Vijelie juca în rolul carierei lui.

  • Episodul 3. Capturile de substanțe radioactive. Uraniu ascuns în pâine, în ghenă, îngropat în grădina din fața blocului. 
    Cazul care a șocat România, chinezii din „Triada”. Asasinați, ciopârțiți. Cadavrele din valizele care pluteau pe Dâmbovița. Chinezii uciși, tranșați, trași prin mașina de tocat și aruncați la toaletă. 

Primii traficanți din România

Domnule comisar, după Revoluție ați devenit primul șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din Poliția Capitalei. Cum a fost această provocare pentru dumneavoastră?

După Revoluție m-am documentat, am citit cărți, m-am uitat la filme, au apărut infracțiuni noi, de exemplu traficul de droguri. Am citit mult, la un moment dat știam toate tipurile de droguri din lume. Din cărți am învățat, apoi am mers, în 1996, în Marea Britanie, la specializare, iar în 1999 la nemți. Au continuat cu traficul de persoane. Însă noi aveam traficul de persoane pe plan internațional, adică fetele luate și duse, cele mai multe în Germania, unde prostituția era la liber, Spania, Italia. România devenise, după Revoluție, o țară de tranzit, o cale pentru traficanții de droguri, toate națiile.

Din ce țări proveneau traficanții?

În primul rând turci, sârbi, pakistanezi. Am avut două capturi mari, a fost o perioadă de tranziție. Am luat vreo 60 de kg de heroină, la Toros, marfa era adusă cu un autocar turcesc, șofer turc care trebuia să plece mai departe și un microbuz pe Militari. Apoi au trecut la traficul de armament, adus de la moldoveni, ruși și foarte mult din Serbia. Am avut o grupare luată direct în flagrant, aveau grenade, pistoale mitralieră. Erau combinați, români cu sârbi. Tot așa aveam traficul de autoturisme furate din străinătate, din Germania cele mai multe, aduse aici și 90 % le preluau moldovenii și le vindeau în Moldova sau Rusia, să le piardă urma. Valută falsă. Trafic de materiale radioactive, am avut două capturi în care au fost implicați moldoveni, ruși, români.

placheta primita de la Ministrul de Interne

Puteți să ne povestiți?

Prima captură am avut-o cu moldoveni, am luat 10 capsule de uraniu. 10 Uraniu 238 îmbogățit. Cred că în 1995, au fost patru moldoveni arestați. După doi ani am avut alte 30 de pastile. Aici au fost 10 persoane arestate, inclusiv soția unui colonel de armată care era Șef de Stat Major la o unitate militară. În acea perioadă nu exista DIICOT, eram cu câțiva procurori de mare marcă de la parchetul București, care au făcut specializare pe Crimă Organizată: Dragoș Nestor, Grațiela Dobrilă, Nazat. Atunci nu exista instituția ofițerului sub acoperire, care a fost dată după ce a apărut DIICOT-ul, târziu, în 2002. Nici serviciile nu ne-au ajutat foarte mult. În plus, când am luat a doua captură de uraniu ne-am pus în cap Ambasada SUA și Ambasada Rusiei. Pentru că o parte din marfă venea de la ruși. Pastilele erau cam așa (n. red. arată undeva la 10 cm), un cilindru, avea în jur de 25 de grame un singur cilindru. După ce a apărut în presă s-au sesizat cei de la FBI și de la KGB, cum a ajuns marfa din Rusia, prin Moldova, în România. Și au venit ofițerii de legătură.

Și dumneavoastră cum ați reușit să ajungeți la ei?

În prima fază au fost patru inși, au fost arestați. A ieșit o bătaie la flagrant, în cârciumă, moldovenii erau ai dracu’ rău de tot. Un informator de-ai mei a intrat pe fir cu ei. Și într-o noapte, pe la două și jumătate, primesc un telefon, nu erau mobile pe vremea aia, m-a sunat acasă. „Coboară până în fața blocului, șefule, că am să-ți dau ceva”. M-am dus în pijama. Și îmi dă o de-asta băgată într-un plic. „Ce e mă aici?” „O pastilă de uraniu!”. Nu știu, cred că am avut și probleme după că, la un moment dat, am rămas fără păr, după câteva luni, a trebuit să fac un tratament nasol. Am luat o pastila de uraniu, eu ca un tâmpit, am rupt o pâine în două, și am băgat-o acolo și am pus-o pe balcon. Am dat telefon, a venit șoferul, ce să mai stai până dimineață, am sunat la geniști, au venit ăia și l-au luat cu tot cu pâine. Trebuia făcută combinația, flagrantul și moldovenii se lăsau greu de tot. Am zis să băgăm un ofițer sub acoperire pe post de cumpărător. Costum, cravată, ghiuluri pe mână, asta un băiat bine făcut, i-am dat o geantă cu 50.000 de dolari falși. Foloseam banii falși la operațiuni. Am făcut flagrantul la un restaurant din zona Cotroceni, de lângă biserică, de la Eroilor, acum e un restaurant italienesc. Și-l trimit pe ăsta cu valiza cu bani. La început erau doi moldoveni cu o mașină, o Lada cu numere de Moldova. Au venit să vadă banii. Ca să nu se prindă că sunt bani falși, primele bancnote din pachet, de sus și de jos, erau bune, luate cu împrumut de la casele de schimb valutar, că noi nu aveam decât falși. Și le făceam așa… capace. Și, la un moment dat, ne zic să mergem la mașină să ne dea marfa. Ne-am temut, am crezut că au armament în mașină și începem să ne împușcăm pe acolo ca dracii. Ofițerul meu i-a invitat să stea la masă, să bea ceva, iar moldovenii au acceptat, au venit și ceilalți doi. Eu eram la masă cu o colegă, o fată, beam un șpriț, în cârciumă mai era un francez cu o gagică. La casa de lângă cârciumă aveam un post și când să se facă tranzacția, un moldovean a dat să scoată din geantă o pastilă de uraniu, iar ofițerul nostru s-a speriat, o fi crezut că are pistol în geantă. Și i-a dat un pumn. A început un măcel… și i-am luat, cred că le-au dat vreo 25 de ani. Dar n-am scăpat de uraniu. După vreun an jumate, am avut o altă captură, de data asta de 30 de pastile.

CITEȘTE ȘI: Episodul 1. Cine este „Comisarul Vijelie”, cel care a băgat spaima în cei mai mari infractori și interlopi din Ferentari? Prima arestare și portretul interlopului de Ferentari în comunism. Cum arătau descinderile când nu existau mascații. Prima acțiune, microbuzul care nu pornea, topoarele și Aurică Brătianu;

Și aici s-a lăsat cu deranj? Că poate părul v-a căzut și de la stresul ăsta?

La fel povestea, informator, filaj pe el, ne-a dat o pastilă de-asta și l-am întrebat câte mai are, 29. Am fixat data și locul întâlnirii, a cerut 300.000 de dolari. Era un rus care știa românește, ne-am dus cu un diplomat, schema la fel, bani falși, i-am cerut să ne dea o pastilă, chipurile să o vadă cumpărătorii. Ne-a lăsat o capsulă, am băgat filajul pe el și s-a dus în Ferentari, la Zețari. Acolo stăteau colonelul și nevastă-sa. Apoi merge în Titan și se întâlnește cu alți doi, în ultima fază se duce în Vitan și se vede cu un domn rrom. La acțiunea asta l-am avut pe procurorul șef Dragoș Nestor. A mai existat o întâlnire cu el, cu vânzătorul, în Parcul Tineretului, pentru o nouă negociere, noi aveam niște stații de rahat. Am hotărât să mergem la el acasă, cu sentimentul că acolo se află toată marfa, stătea pe la etajul 7 în Vitan, pe lângă mall. Direct ușa spartă, i-am dat cu ușa în cap, că era lângă ușă. Și când să intrăm… doi rottweileri, fără botniță, fără nimic. Zic, dacă dăm cu spray, murim acolo, aveam niște spray-uri mari cum sunt astea de gândaci azi. L-am pus să închidă câinii în bucătărie, am făcut percheziție și nu am găsit nimic. Scoate câinii din bucătărie, să căutăm și acolo, nimic. Până la urmă l-am determinat să spună unde e uraniul. „În ghena de gunoi”. Într-o pungă de plastic erau 12 pastile. Acum unde este restul? Noi am negociat pentru 30. „Păi le-am îngropat în fața blocului”. Cu ce să sapi, nici nu aveam lopată. L-am chemat pe administrator să ne dea o lopată, un târnăcop, le îngropase al dracu’ lângă un copac. Noi am găsit 30 de pastile de uraniu, el și-a luat 25 de ani. În total au fost 10 inși, cu tot cu soția colonelului, care era și ea tot moldoveancă.

Chinezii din valize, cazul care a răscolit un București întreg

Domnule comisar Marinescu, un caz important din cariera dumneavoastră este legat de asasinii chinezi din gruparea Triada. Bucureștiul a fost în stare de asediu când pe Dâmbovița, pescarii mai scoteau la undiță câte un geamantan în care se afla, ciopărâțit, cadavrul vreunui chinez. Echipa condusă de dumneavoastră a reușit să-i identifice pe făptași, unii au fost anchetați și condamnați, alții sunt căutați chiar și astăzi…

Au început până în 1992, chinezii între ei. Primele fapte au fost luate de Serviciul Omoruri de la Capitală. După ce s-a înființat Crima Organizată (n.red. 1993) ne-au dat nouă omorurile la comandă, jafurile bancare… au fost și duble asasinate. Cred că ăsta (n.red. vezi foto) este ăla găsit în geamantan, în Dâmbovița. Au fost trei sau patru valize, plus unele omoruri făcute în apartament. Am avut un dublu asasinat în Drumul Taberei, erau soț și soție, dublu asasinat pe la Cimitirul Eroilor, într-un bloc pe Viilor, alt dublu asasinat în Colentina, în pădure la Băneasa, altă valiză parcă prin Giurgiu, vreo 15 omoruri.

una din cele mai macabre poze făcute vreodată la Poliția Română. Pe masă sunt capetele chinezilor recuperate din valize

Toate cadavrele erau tăiate?

Da! I-am găsit pe unii în cada plină cu apă, cu picioarele tăiate. Nu am mai văzut așa ceva în toată cariera mea, vă spun sincer și am văzut și trăit multe. Gruparea era formată din 10 inși, toți foști infractori în China, victimele aveau standuri la „Europa” (n.red. Complexul comercial din marginea cartierului Colentina), strângeau bani ca la balamuc, făceau pachete de câte 10.000 de dolari, cu numele familiilor și le trimiteau în China. I-au atacat pentru bani, rădeau tot din casă. Crimele din Viilor au fost cele mai șocante. Au omorât doi chinezi în casă, i-au făcut bucăți cum e ăsta (n.red. arată spre fotografie), au trecut toată carnea prin mașina de tocat, oasele le-au mărunțit, în afară de cap. Capul l-au fiert și au mâncat creierul! Am găsit căpățânile în casă fără creier și urme într-o oală mare. Nu știa nimeni de crima asta, a fost comisă cu vreo trei zile înainte să găsim noi. Din ce motiv: după ce au tocat carnea, au aruncat-o la toaletă și a refulat prin scurgerea din fața blocului. Au început să iasă bucățile de carne și așa am aflat.

Cum ați reușit să ajungeți la făptași?

Am fost acolo la cercetare și am avut noroc, am găsit niște documente ale victimelor, niște copii de pe pașapoarte, iar doi erau în vizorul nostru. Și am ajuns la ei, i-am identificat pe toți 10, unii sunt și acum prin pușcarii, au luat și 25 și 30 de ani. Alții au reușit să fugă din țară și au fost condamnați în lipsă, cred că sunt și acum urmăriți internațional. Șase sau șapte au fost prinși.

Triada a fost singura grupare de chinezi care a acționat în țara noastră?

A mai fost și o altă grupare de chinezi, tot așa, vreo 12, pe care i-am arestat pe toți. Ăștia erau pe tâlhărie, nu pe omoruri. Intrau peste chinezi, aveau cuțite și pistoale, puneau pe toată lumea la pământ și luau tot ce găseau, bani, bijuterii. Au avut vreo 30-40 de jafuri. Toate astea s-au întâmplat între 1993 și 2000, cam de prin 1999 s-au liniștit.

asasinul triadelor chineze

Cum erau în anchetă, cum ați reușit să vă înțelegeți cu ei?

Răi de tot, pumni, polițiști și procurori scuipați. Ne rugam de Ambasada Chinei să ne aducă translatori, că nu aveam, nu s-au spart în anchetă sub nicio formă. Au început să vorbească atunci când a solicitat Ambasada Chinei, au venit patru polițiști din China și am făcut ancheta cu ei. Ca să spun așa, înțelegi tu, ăștia vorbeau pe limba lor (râde cu poftă).

Primul italian din Cosa Nostra prins la București

Alte asasinate de genul acesta, mă refer de reglări de conturi, asasinate între străini, au mai fost în acea perioadă?

Tot în perioada 1993-2000, cât am fost eu, au fost cazurile oamenilor de afaceri turci împușcați de PKK (organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia), turcii împușcați în cap. Două gloanțe, oameni de afaceri care nu cotizau la ei. Au fost vreo șapte omoruri, autorii au fost identificați de noi, nu i-am prins niciodată, apoi toate dosarele au fost preluate de Poliția turcă prin Ministerul de Justiție. Autorii, după ce săvârșeau crimele, imediat plecau din țară, nu stăteau foarte mult în România.

Cum au descoperit traficanții de droguri țara noastră?

La început, România a fost o țară de tranzit, apoi au început să mai vândă și pe aici. Îmi aduc aminte că, într-o seară, eram la restaurant cu nevastă-mea și mă sună de la Crimă Organizată din Bangkok, că aterizează pe Otopeni un cetățean de culoare cu un kilogram și jumătate de heroină, capsule înghițite. M-am dus, l-am întâmpinat, l-am dus la spitalul Municipal. Să-i facă ecografie, directorul spitalului era Sorin Oprescu, i-au dat laxative să scoată alea, două zile au stat după el, până la urmă le-a scos. La fel, la Intercontinental am luat un italian care avea, la fel, un kilogram și jumătate, era din Cosa Nostra, direct de la mașină l-am ridicat. Era rău de tot.

un italian din Cosa Nostra era o adevarata captura in Romania inceputurilor de ani 90. Asa ceva nu mai vazusera romanii decat in filme

Ăștia din Cosa Nostra erau cei mai răi?

Cei mai răi au fost albanezii. Au omorât și câțiva de-ai noștri prin Spania, s-au îmbârligat pe teritorii și albanezii i-au executat, nu aveau nicio treabă.

Care a fost cea mai mare captură de bani falși și ce monedă? Mi-ați spus că faceați flagrantul cu bani falși…

Am avut o captură de 100.000 de dolari falși, erau băgați un sârb și doi bandiți din Sibiu. Am făcut flagrantul într-un apartament închiriat de noi.

Domnule comisar, știți cum se spune, a meritat? Aveți o carieră, așa cum am spus în primul episod, de bestseller, însă mă gândesc că în spate se află multe sacrificii…

Erau zile în care, poate să confirme nevastă-mea, nu dormeam acasă, 48 de ore, 72 de ore, nu treceam, nu știau copiii de mine. Cafele și țigări. Ajunsesem să fumez și cinci pachete pe zi. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu șef, dar asta a fost conjunctura, când am fost șef, cele mai mari acțiuni eu le conduceam personal, filaj, percheziții, cercetări la fața locului. Am tras de multe ori, nu am omorât pe nimeni, am fost, în schimb, rănit la picior cu sabia, înainte de ‘89, am și acum semn. A meritat. A fost pasiunea vieții mele. Am copiii, nevasta și pasiunea asta.

  • NU RATA. Ultimul episod din „Dosarele Comisarului Vijelie”.
    Crimele din comunism, când „viața era mai sigură”, fără știrile de la ora 5 și mediatizare. Cojocarul omorât de 15 tineri, bătrânele ucise după ce au stat toată noaptea la coadă la lapte, violul la care au participat 30 de barbați;
    Hoțul cu victime celebre. 250 de spargeri, prins după doi ani. Vadim Tudor, Gheorghe Zamfir, arhiepiscopi și ambasadori. Pradă de 12 kilograme de aur, zeci de mii de lei, 36 de ore de percheziții, 20 de ore la întocmirea procesului verbal. Arestat, condamnat, evadat. 
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI