Sorina Pintea vrea să ia banii din campania Noi Facem un Spital. Reacția lui Carmen Uscatu

Diana Radu 29.10.2019, 17:18
Sorina Pintea vrea să ia banii din campania Noi Facem un Spital. Reacția lui Carmen Uscatu

Sorina Pintea, ministrul demis al Sănătății este acuzată de către Carmen Uscatu, una dintre cele două fondatoare ale Asociației Dăruiește Viața, care a demarat proiectul construirii unui spital oncologic pentru copii, că vrea să pună mâna pe banii care s-au strâns pentru construirea spitalului.

În ultimii ani, aproximativ 260.000 de persoane fizice și 1.700 de campanii au donat bani pentru construirea primului spital oncologic pentru copii. Astfel, în cadrul campaniei Noi Facem un Spital s-au strâns 26 de milioane de euro, chiar și trupa Metallica virând în contul Asociației Dăruiește Viață peste un milion de lei.

Însă, potrivit lui Carmen Uscatu, statul român, prin oficialii săi de primul rang de la Palatul Victoria vor să pună mâna pe bani. De asemenea, Carmen dezvăluie în cadrul unui interviu toate presiunile și intimidările la care au fost supuși inițiatorii campaniei Noi Facem un Spital.

Sorina Pintea, acuzată că face presiuni și intimidări pentru a pune mâna pe banii donați pentru spitalul oncologic

Pintea este acuzata ca face presiuni pentru ca banii stransi pentru construirea spitalului pentru copii sa ajunga in posesia statului
Pintea este acuzata ca face presiuni pentru ca banii stransi pentru construirea spitalului pentru copii sa ajunga in posesia statului

Carmen Uscatu a declarat că Sorina Pintea, ministrul demis al Sănătății i-a spus că fondurile strânse pentru construirea spitalului ar trebui să ajungă în posesia statului care ar urma apoi să organizeze o licitație.

„Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect.

Noi am organizat licitații în plic închis, plicuri trimise către casa de avocatură, deschise plicurile în prezența unui avocat, ofertele fiind analizate de către o comisie întocmită din principalii noștri sponsori, care și-au trimis persoane specializate pe domeniul pentru care facem licitația”, a declarat Carmen Uscatu.

În urma celor spuse de Sorina Pintea, Carmen Uscatu a tras concluzia că ministrul demis al Sănătății vrea să pună mâna pe acești bani, organizând ”licitații de-alea care se fac la stat și care durează ani de zile și nu se mai întâmplă nimic”. De asemenea, Carmen a mai declarat că în cei doi ani de mandat, Pintea nu a contribuit și nu a susținut în niciun fel proiectul lor.

„Exercită intimidări asupra noastră, spunând că acești bani ar fi trebuit să meargă către bugetul de stat. Pai, asta e problema statului, că n-are bani sau că nu este capabil să construiască?”, a punctat ea.

Ce spune Sorina Pintea despre acuzațiile care i se aduc

Ministrul demis al Sănătății a recunoscut că a avut o întâlnire de câteva ore cu Carmen Uscatu, însă neagă faptul că ar fi încercat în vreun fel să o intimideze pe aceasta.

„Nu a fost o discuție legată de asta. A fost acolo, la spital, o întalnire cu Consiliul de Administratie pentru a putea vedea exact care este necesarul pentru aparatura medicală pentru noua secție de oncologie sau spitalul. Dacă se dorește ca acest spital să fie dotat din bani publici, atunci există niște proceduri, niște solicitări care se fac pentru finanțare, iar spitalul face procedurile de achiziție.

Anul acesta spitalul a solicitat 15 milioane de lei, i-au fost alocate 6.800.000 de lei, bani pentru care nu avem încă execuție bugetară, deci nu s-a cheltuit niciun ban, și am pus o întrebare: dacă acești 15 milioane solicitați sunt bani pentru aparatura care urmează să doteze spitalul pentru că s-a spus ca ministerul nu vrea. Și au spus o parte… este o parte, nu este, nu am înțeles nimic. Tot ce a fost, am cerut să se respecte procedurile legale. Deci ca cineva s-a supărat, ca nu s-a supărat…”, a spus Pintea.

Întrebată de reporteri dacă a afirmat că banii strânși în cadrul campaniei Noi Facem un Spital ar trebui să ajungă la stat, Pintea a răspuns: „Eu nu am spus asta. Eu am spus că doresc ca procedurile și tot ce face spitalul să respecte legea. Atât”.

Urmăriți Impact.ro și pe