Sorin Oprescu contestă din Grecia executarea pedepsei din dosarul de corupție. Fostul primar al Bucureștiului află peste două zile decizia instanței

Ioana Matei 02.08.2022, 09:41
Sorin Oprescu contestă din Grecia executarea pedepsei din dosarul de corupție. Fostul primar al Bucureștiului află peste două zile decizia instanței

Autoritățile din Grecia au decis că Sorin Oprescu nu va fi extrădat pentru a executa în România pedeapsa de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, iar acum, fostul primar al Bucureștiului speră ca, prin acțiunile depuse de avocații săi, să scape de condamnare.

La o lună după ce a fost condamnat definitiv, avocații lui Sorin Oprescu au depus la Tribunalul București o contestație la executare, pe motiv că fapta pentru care a fost judecat s-a prescris.

În 23 iunie, în același dosar, instanța i-a respins cererea de suspendare a executării mandatului european de arestare emis în 13 mai, până la soluționarea contestației la executare. Judecătorul de la Tribunalul București i-a respins și cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru lămurirea unor aspecte juridice legate de mandatul european de arestare.

Instanța a luat marți în discuție contestația la executarea pedepsei, formulată de Sorin Oprescu din Grecia, prin avocații săi.

UPDATE: La finalul ședinței de judecată, instanța de la Tribunalul București a anunțat că va pronunța decizia pe 4 august.

Luni, un alt complet de la Tribunalul București a admis o cerere similară formulate de Diana Gasparovici, care este în custodia autorităților suedeze. Fosta adjunctă a Inspectoratului de Stat în Construcții a fost prinsă la 10 ani după ce a primit pedeapsa de 5 ani de închisoare în dosarul ”Trofeul calității”, în care a fost judecată alături de fostul premier și candidat la Președinție Adrian Năstase.

La o zi după ce a fost prinsă în Suedia, avocații ei din România au depus la Tribunalul București o contestație la executare, pe motiv că fapta pentru care a fost găsită vinovată și condamnată în 2012 s-a prescris. Judecătorii au admis cererea și au constatat prescripția executării pedepsei de 5 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București. Dacă procurorii anticorupție nu o vor contesta, decizia va rămâne definitivă prin neapelare și Diana Gasparovici va putea cere autorităților suedeze, în baza hotărârii instanței din România, să fie lăsată liberă.

Avocații lui Sorin Oprescu au formulat și o contestație în anulare, care se va judeca pe 23 septembrie, la Curtea de Apel București.

Sorin Oprescu vrea să scape de sechestrul pe bunuri

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu vrea să ceară instanței, într-un dosar separat, să îi ridice și sechestrul pus pe mai multe bunuri ale sale pentru recuperarea prejudiciului de aproape jumătate de milion de lei.

Judecătorii care l-au condamnat, pe 13 mai, au dispus confiscarea casei din zona Herăstrău și a celei din Ciolpani, dar și cei 102.400 de lei și 9.500 de euro găsiți de procurori în casa lui Oprescu la perchezițiile din 6 septembrie 2015. Măsura a fost decisă pentru a putea fi recuperate daune și cheltuieli judiciare de aproape jumătate de milion de lei.

Avocații lui Sorin Oprescu au depus pe 19 iulie, la Tribunalul București, o cerere de ridicare a sechestrului asigurător. Instanța urmează să stabilească data la care se va judeca cererea fostului primar.

Judecătorii care au decis confiscarea au menționat că imobilului de pe strada Herăstrău, din Sectorul I, a fost cumpărat ”de Oprescu Sorin-Mircea prin interpusul persoană interesată Nica Adriana-Elena”, partenera de viață a fostului primar.

Casa din Ciolpani, judeţul Ilfov, de peste 500 metri pătrați, şi terenul de 895 metri pătrați ale lui Sorin Oprescu sunt sub sechestru din noiembrie 2015, prin decizia procurorilor DNA. Instanța, prin decizia de condamnare, a menținut și acest sechestru, pentru a putea fi recuperate daune de 472.228,61 lei și 50.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Judecătorii care l-au condamnat au mai decis ca nici cei 102.400 de lei și 9.500 de euro găsiți de procurori în casa lui Oprescu la perchezițiile din 6 septembrie 2015 să nu îi fie restituiți.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat pentru a executa pedeapsa în România

Magistrații din Grecia au apreciat că Sorin Oprescu, în vârstă de 70 de ani, nu ar avea parte de condiții decente și nici nu ar primi tratamentele necesare pentru bolile de care suferă dacă ar fi dus la închisoare în România.

Instanța din Grecia a întrebat Administrația Națională a Penitenciarelor înainte de a lua decizia privind extrădarea dacă bolile de care suferă Sorin Oprescu, pot fi tratate în sistemul penitenciar românesc. Deși, în răspuns, ANP confirma că în penitenciare primesc tratament persoane cu aceleași afecțiuni ca și fostul primar, deci și acesta ar putea fi ținut sub observație medicală, instanța din Grecia a decis, în 21 iulie, ca Sorin Oprescu să nu fie extrădat.

”În cazul Oprescu, am fost interpelaţi de instanţa din Grecia cu privire la două afecţiuni. Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc. Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie. Pentru cealaltă afecţiune, undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare”, a spus directorul ANP, Dan Halchin.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv și apoi a stat în arest la domiciliu din 6 septembrie 2015 până pe 14 ianuarie 2016, când dosarul era în faza de urmărire penală. Și atunci, Sorin Oprescu a invocate pentru a fi eliberat din arest motive medicale și lipsa tratamentelor necesare pentru ținerea sub control a bolilor de care suferă. 54 de zile a stat Sorin Oprescu în arest preventiv, din 6 septembrie până în 29 octombrie. Alte aproape trei luni, până în 18 ianuarie 2016, a stat în arest la domiciliu.

Ce a spus Sorin Oprescu despre condițiile din penitenciare

Fostul edil, care va împlini 71 de ani pe 7 noiembrie, a criticat în fața magistraților eleni penitenciarele din România. Sorin Oprescu a spus că nu există uși la toalete, sunt cazați opt oameni într-o cameră de opt metri pătrați și nu există spațiu de filmare. În plus, el a reclamat că la masă se servesc „cartofi cu cartofi” și „orez cu orez” în fiecare zi, adică tot ce nu are el voie să mănânce.

„Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Dacă îţi aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider. Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem.

Există un doctor care vorbeşte de la 4 metri jumătate şi te trimite la spital în momentul când îşi dă seamă că s-ar putea să se stingă bolnavul”, le-a spus Sorin Oprescu magistraților eleni.

Partenera de viață a lui Sorin Oprescu, medicul Adriana Nica, le-a spus judecătorilor din Grecia că fostul primar al Capitalei ar fi în pericol dacă ar fi adus în România, pentru că are boli cronice care pot duce la moarte dacă nu sunt ținute sub supraveghere strictă.

Cine este iubita lui Sorin Oprescu. Adriana Nica a plâns când a aflat de eliberarea fostului primar

64 de ani de închisoare pentru inculpații din dosarul lui Sorin Oprescu

Fostul primar al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, pe 13 mai, în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. Curtea de Apel București i-a dublat pedeapsa primită la Tribunal și a dispus să execute 10 ani și 8 luni de închisoare. Sorin Oprescu are interdicție timp de 5 ani după executarea pedepsei să fie ales în funcții publice și să ocupe funcții publice.

Judecătorii Curții de Apel București au majorat pedepsele pentru unii dintre inculpații din dosar. Singurii care au primit pedepse mai mici sunt denunțătorul fostului primar, Bogdan Popa, care l-a înregistrat când îi dădea mită, și fostul șofer al lui Sorin Oprescu.

64 de ani de închisoare sunt în total în condamnările dispuse de judecători:

  • Sorin Oprescu – 10 ani şi 8 luni (5 ani și 4 luni la primise la Tribunalul București);
  • Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) şi ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane – 11 ani şi 6 luni (pedeapsă redusă de la 13 ani și 4 luni);
  • Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al lui Sorin Oprescu – 7 ani şi 2 luni (7 ani și 8 luni la Tribunal);
  • Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei – 6 ani şi 10 luni de închisoare (3 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general al CCPBPB – 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare (2 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Florin Şupeală, fost director la CCPBPB – 4 ani de închisoare (aceeași pedeapsă primise și la Tribunal);
  • Romeo Albu – 6 ani de închisoare (4 ani și 11 luni la Tribunal);
  • Ion Niţă – 7 ani şi 10 luni (4 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Claudiu Bengalici – 6 ani şi 6 luni (4 ani și patru luni la Tribunal).
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...