BREAKING

Decizie finală a judecătorilor. Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Livia Ispas 13.05.2022, 12:25
Decizie finală a judecătorilor. Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. Curtea de Apel București i-a dublat pedeapsa primită la Tribunal și a dispus să execute 10 ani și 8 luni de închisoare.   

  • 6 ani și 8 luni au trecut de la momentul la care Sorin Oprescu a fost reținut pentru luare de mită. 
  • 2 luni a durat urmărirea penală, finalizată în noiembrie 2015 cu trimiterea în judecată a fostului edil și a altor opt persoane, administratori de firme și șefi din instituții ale Primăriei Capitalei. 
  • 54 de zile a stat Sorin Oprescu în arest preventiv, din 6 septembrie până în 29 octombrie. Alte aproape trei luni, până în 18 ianuarie 2016, a stat în arest la domiciliu.  
  • 100 de termene de judecată a avut dosarul din noiembrie 2015, la Tribunalul București și la Curtea de Apel.  
  • 50 de ani de închisoare au primit în total cei 9 inculpați prin sentința de la Tribunalul București. 

 Dosarul s-a judecat din noiembrie 2015 și abia după trei ani și șase luni, pe 13 mai 2019 s-a ajuns la primul verdict, la Tribunalul București: 5 ani și 4 luni de închisoare. Judecătorii au dat sentința după mai bine de 70 de termene de judecată. 

Oprescu, pedeapsă dublată la 10 ani și 8 luni de închisoare

UPDATE – Fostul primar Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, alți 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru abuz în serviciu și 3 ani şi 6 luni pentru spălarea banilor.  

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cele patru pedepse au fost contopite, astfel că la cea mai mare pedeapsă, de 6 ani și 6 luni, au fost adăugați 4 ani și 2 luni (o treime din cumulul celorlalte pedepse). 

Din pedeapsa lui Oprescu va fi scăzută perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, respectiv din 6 septembrie 2015 până pe 14 ianuarie 2016. 

Fostul primar al Bucureștiului are interdicție timp de 5 ani după executarea pedepsei să fie ales în funcții publice și să ocupe funcții publice. Sorin Oprescu are acum 70 de ani.  

Judecătorii Curții de Apel București au majorat pedepsele pentru unii dintre inculpații din dosar.

Pedepsele din dosarul ”mită la Primărie”:

  • Sorin Oprescu – 10 ani şi 8 luni (5 ani și 4 luni la primise la Tribunalul București);
  • Bogdan Popa – 11 ani şi 6 luni (pedeapsă redusă de la 13 ani și 4 luni);
  • Cristian Stanca, zis „Grenadă” – 7 ani şi 2 luni (7 ani și 8 luni la Tribunal);
  • Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei – 6 ani şi 10 luni de închisoare (3 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general al CCPBPB – 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare (2 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Florin Şupeală, fost director la CCPBPB – 4 ani de închisoare (aceeași pedeapsă primise și la Tribunal);
  • Romeo Albu – 6 ani de închisoare (4 ani și 11 luni la Tribunal);
  • Ion Niţă – 7 ani şi 10 luni (4 ani și 4 luni la Tribunal);
  • Claudiu Bengalici – 6 ani şi 6 luni (4 ani și patru luni la Tribunal).

Sorin Oprescu a primit o pedeapsă dublă față de cea de la Tribunal pentru că judecătorii Curții de Apel i-au schimbat, la unul dintre ultimele termene de judecată, acuzația de constituire de grup infracțional în varianta agravată a acestei infracțiuni.  

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București în iulie 2019, dar judecata a început în septembrie și s-a finalizat pe 28 ianuarie 2022, după alte peste 30 de termene de judecată. 

Decizia finală a fost dată de judecătorii Daniela Panioglu, Valentin Mihai şi Claudia Jderu, ultima intrată în completul de judecată după ce ceilalți doi nu au putut cădea de acord asupra verdictului și au cerut complet de divergență. Cei trei judecători au amânat din ianuarie de trei ori pronunțarea, ultimul termen fiind anunțat pentru 13 mai. 

Procurorii DNA ceruseră instanței pedepse maxime pentru fiecare faptă de care este acuzat Sorin Oprescu și pedepse mai mari decât cele date la Tribunal pentru ceilalți inculpați. 

Sorin Oprescu voia achitarea, procurorii au cerut condamnarea la 15 ani  

La ultimul termen de judecată, Sorin Oprescu nu a negat că a luat banii de la Bogdan Popa, denunțătorul lui, dar a susținut că totul a fost o ”provocare” a procurorilor DNA, care l-au pus pe fostul șef a Administrației Cimitirelor să îi dea 25.000 de euro, în vila sa din Ciolpani, pe 5 septembrie 2015, să îl înregistreze când ia banii, pentru ca apoi să îl acuze că a luat mită. 

Sorin Oprescu spune că procesul este unul politic și prin acuzarea de luare de mită s-a vrut plecarea lui din funcția de primar, pe care o ocupa de șapte ani. 

Fostul primar a cerut să fie achitat pentru că faptele de care este acuzat nu sunt acoperite de probe, iar inculparea sa a fost făcută în baza denunţului lui Bogdan Popa, fostul director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane.  

Procurorul DNA a cerut condamnarea lui Sorin Oprescu la o pedeapsă mai mare decât cea de la Tribunalul București, pentru că este acuzat de fapte grave de corupţie, pe care le-a comis când era primar general, iar anterior fusese senator și candidase la Președinție. DNA vrea o pedeapsă orientată spre maximum de 15 ani prevăzut pentru faptele de care este acuzat.  

DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu
DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu

Pedepsele de la Tribunalul București, date după 3 ani și jumătate de judecată 

Peste 70 de termene de judecată au trecut până când judecătoarea Iosefina Pârvu a dat primele condamnări.  

Cei 9 inculpați din dosar au fost condamnați, în total, la 50 de ani de închisoare, din care cea mai mare pedeapsă a primit-o Bogdan Popa, denunțătorul fostului primar: 

  • Sorin Oprescu – 5 ani şi 4 luni de închisoare;  
  • Bogdan Popa, fost director al CCPBPB şi al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane – 13 ani şi 4 luni de închisoare;  
  • Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul şofer al lui Oprescu – 7 ani şi 8 luni de închisoare;  
  • Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei – 3 ani şi 4 luni de închisoare;  
  • Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general al CCPBPB – 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare;  
  • Florin Şupeală, fost director la CCPBPB – 4 ani de închisoare; 
  • Romeo Albu – 4 ani şi 11 luni de închisoare;  
  • Ion Niţă – 4 ani şi 4 luni de închisoare;  
  • Claudiu Bengalici – 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Sorin Oprescu a fost înregistrat pe 5 septembrie 2015, cu tehnica de interceptare purtată de Bogdan Popa, când primea 25.000 de euro de la șeful Administrației Cimitirelor de la acea vreme.  

Banii, duși atunci într-o pungă de cadou, erau marcați ca mită. După ce i-a luat, procurorii l-au reținut și l-au pus sub acuzare pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. O zi mai târziu a fost arestat preventiv, unde a stat două luni, iar în noiembrie 2015 a fost trimis în judecată, alături de alte nouă persoane.  

Epilogul dosarului ”mită la Primărie” pentru contracte de lucrări 

Grupul infracțional organizat a fost constituit, spun procurorii DNA de Bogdan Popa, când era director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, dar de la finalul anului 2013, a fost condus de Sorin Oprescu.

”Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați.

Pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (șeful autorității publice locale executive), crearea unui eșalon de „secunzi” ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții”, au scris procurorii în rechizitoriu. 

Anchetatorii susțin că firmele care voiau contracte de la instituțiile din administrarea Primăriei Capitalei, trebuiau să dea mită o parte din profit conducerilor de atunci ale CCPBPB și Administrației Cimitirelor. 10% din valoarea contractului ar fi fost cerut pentru Sorin Oprescu. 

Cei 25.000 de euro primiți de Sorin Oprescu de la Bogdan Popa erau, potrivit DNA, o parte din cei 60.000 de euro ceruți de Bogdan Popa și Cristian Stanca de la administratorii unei firme, pentru un contract de lucrări care trebuiau executate la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.  

Sorin Oprescu este singurul primar al Bucureștiului reținut și arestat în timpul mandatului. Când a fost trimis în judecată, și-a pierdut funcția, cu 7 luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat. 

Urmăriți Impact.ro și pe