Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Ce se întâmplă cu anul şcolar

Ana Anitoiu / 04.03.2021, 23:17
Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Ce se întâmplă cu anul şcolar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț important, joi, pentru elevi. Oficialul a spus ce s-ar putea întâmpla cu anul școlar și a precizat că o schimbare va avea loc și în privința directorilor și directorilor adjuncți din toate școlile din țară.

Ce anunț a făcut Sorin Cîmpeanu pentru elevi

Ministrul Educației a venit cu o veste proastă pentru elevii din România. Anul școlar ar putea începe mai devreme, astfel încât să aibă o perioadă mai lungă, în contextul în care în prezent durează mai puțin decât în multe alte state europene. Conform Edupedu.ro, este vorba despre anul școlar 2022-2023 și nu despre o modificare a structurii noului an școlar ce va începe în septembrie.

”România are anul școlar cu o durată mai scurtă decât în multe alte state europene, este adevărat, însă din consultări trebuie să vedem. Înțelegem că elevii doresc o vacanță de vară cât mai lungă. Ar putea să înceapă chiar mai devreme anul școlar, pentru a avea o durată mai lungă. Anul acesta am ținut seama exact de ceea ce v-am spus, de nevoia de a organiza acele concursuri (n.red. pentru angajarea directorilor de școli) pentru că e important.”, a spus Sorin Cîmpeanu la Europa FM.

Sorin Cimpeanu, anunt important pentru elevi. Ce se intampla cu anul scolar
Sorin Cimpeanu

Ministrul Educației, despre schimbări în programa școlară

Mai mult, Sorin Cîmpeanu a spus că sunt posibile unele schimbări în programa școlară. Ministrul Educației a precizat că planurile cadru pentru liceu, clasele a IX-a și a XII-a, cele ce stabilesc programa, numărul de discipline și orele alocate lor, vor fi gata în toamna anului viitor, fiind necesar ca acestea să fie adaptate cerințelor societății, din punctul lui de vedere.

”Pe de o parte se dorește reducerea numărului de ore, pe săptămână, pe de altă parte se dorește introducerea unor discipline precum: educație financiară, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație juridică, educație sexuală. Toate sunt justificate. Se poate găsi o soluție inteligentă, un modul de educație pentru viață, de exemplu, care să aibă un timp bine determinat alocat, care să fie o disciplină mai puțin opțională, pentru că înțeleg că e nevoie de aceste competențe”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: ”Vor fi organizate concursuri pentru posturile de directori și directori adjuncți”

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți pentru toate școlile din România. Obiectivul este ca acestea să aibă loc înainte de vacanța de vară, dar ”în cel mai rău caz”, vor fi organizate în lunile octombrie-noiembrie.

”Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a mai spus Sorin Cîmpeanu la Europa FM.

Ministrul Educației, despre o schimbare în ceea ce privește titularizarea profesorilor

În plus, ministrul Educației a menționat că ar susține ca titularizarea profesorilor să se facă pe o perioadă determinată. Sorin Cîmpeanu a spus că ”există voință politică” pentru a se trece la această variantă, față de titularizarea pe perioadă nedeterminată, cum este acum.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”, a mai spus el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI