Soluția pe care au găsit-o românii din vestul țării pentru benzină și motorină mai ieftină. Au început să o pună în practică deja

Ioana Bucur 10.03.2022, 15:12
Soluția pe care au găsit-o românii din vestul țării pentru benzină și motorină mai ieftină. Au început să o pună în practică deja

Au fost cozi uriașe la benzinăriile din țară, oamenii așteptând ore în șir să facă plinul, de teama unor scumpiri uriașe la carburanți. În timp de Guvernul anunță controale ample la stațiile de alimentare, populația caută variante. Soluția pe care au găsit-o românii din vestul țării pentru benzină sau motorină mai ieftină. Mulți o aplică deja.

Ce fac românii din vestul țării pentru benzină sau motorină mai ieftină

Românii au luat cu asalt benzinăriile, în seara zilei de miercuri. În mai multe orașe din țară, printre care Timișoara, Ploiești, Buzău, Piatra Neamț și București, oamenii au așteptat ore în șir la coadă doar pentru a face plinul. Motivul? Șoferii erau speriați de scumpirea prețului carburanților.

Mai multe drumuri au fost blocate din cauza cozilor formate la staţiile de carburant. Au fost până la 60-70 de maşini într-o singură benzinărie.

Tot miercuri seara, Nicolae Ciucă a transmis, prin purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, că „nu există motive reale pentru cresteri accelerate de preturi in România”. Premierul a dispus și începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant.

„Nu există motive reale pentru cresteri accelerate de preturi in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Românii din vestul țării au găsit deja o soluție pentru benzină sau motorină mai ieftină: trec granița în Ungaria pentru a alimenta. În țara vecină, preţurile combustibililor sunt plafonate încă de anul trecut. Litrul de benzină și cel de motorină costă 479,9 forinți, adică 6,2 lei și nu poate crește peste acest nivel. Potrivit legii, benzinăriile nu au voie să majoreze prețul mai mult de 480 de forinți pe litru.

Soluția pe care au găsit-o românii din vestul țării pentru benzină și motorină mai ieftină. Au început să o pună în practică deja

„Am putea vorbi de o structură, sau o iniţiativă de tip cartelar”

Joi, în urma ședinței de la Palatul Victoria organizate în contextul creşterii preţurilor la carburanţi, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a spus că „am putea vorbi de o structură, sau o iniţiativă de tip cartelar” şi că se analizează dacă unii comercianţi au majorat preţurile pentru că au făcut-o şi alţii.

„Am putea vorbi de o practică comercială incorectă, lucru care ar conduce la emiterea unei dispoziţii de încetare a acesteia, cu consecinţe imediate, până la finalul orelor de program sper să avem deja trase nişte concluzii, să putem evalua întreaga situaţie a pieţei, pentru a fi siguri că în toată ţara aplicăm aceleaşi măsuri şi eventual sancţiuni similare”, a spus şeful ANPC, Horia Constantinescu.

El a precizat că proprietarii benzinăriilor riscă, în condiţiile în care nu a fost justificată în niciun fel majorarea preţurilor, să se încadreze şi într-o practică comercială incorectă.

„La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura centrală la fiecare punct de lucru a motivării majorării preţurilor imediate.

În opinia noastră, atâta vreme cât vorbim de nişte stocuri achiziţionate într-o perioadă în care nu se justifica o majorare, nu înţelegem de ce s-a produs majorarea”, a mai afirmat Constantinescu.

Președintele ANPC a precizat că se va analiza și dacă unii comercianţi au majorat preţurile pentru că au făcut-o şi ceilalţi.

„În opinia mea, profană, am putea vorbi de o structură, sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare, dacă a majorat preţul, să o faci şi tu numai în încercarea de a obţine un profit suplimentar.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...