Ședință de urgență la Guvern după isteria creșterii prețului la benzină. Premierul: Am cerut cele mai severe sancțiuni pentru cei care vor să genereze instabilitate

Ana Anitoiu 10.03.2022, 11:16
Ședință de urgență la Guvern după isteria creșterii prețului la benzină. Premierul: Am cerut cele mai severe sancțiuni pentru cei care vor să genereze instabilitate

O ședință de urgență are loc joi dimineață la Guvern după isteria creșterii prețului la benzină. Premierul, Nicolae Ciucă, se întâlnește cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cel al Economiei, Florin Spătaru, precum și cu președinții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cel al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și cel al Consiliului Concurenței.

Nicolae Ciucă: Vor fi controale la toate companiile petroliere din țară

Update, joi, 10 martie 2022, ora 11:16. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în urma ședinței de la Guvern, că ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigații în urma isteriei de la benzinăriile din țară. Toate companiile petroliere care funcționează în România vor fi verificate și sancționate dacă au crescut în mod nejustificat prețul carburanților.

„Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor.

Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România este o țară sigură în care securitatea și siguranța noastră sunt garantate față de orice formă de agresiune, iar garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică.

ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale abuzive care nu au nicio justificare reală economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România.

Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de pratici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri. Orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi aspru pedepsită prin intervenția statului român”, a fost declarația lui Nicolae Ciucă.

Cozi la benzinăriile din România. De la ce informație falsă a pornit isteria

La benzinăriile din toată țara șoferii au format cozi, miercuri. Oamenii au fost speriați că prețul benzinei va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, miercuri seara, de la ce informație falsă a pornit isteria.

Mai exact, potrivit ministrului, informația conform căreia preţul carburanţilor urmau să ajungă la 11 lei pe litru, începând de joi, a plecat de la reţeaua de benzinării MOL.

„Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină.

Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.

Ministrul a mai spus că s-a creat panică pe fondul unor prețuri de la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo a fost înregistrat un preț de 11 lei „complet nejustificat”. Ungaria a plafonat tarifele la carburanți și se confruntă cu o penurie. Benzinăriile din această țară nu sunt deschise non-stop, iar acest lucru probabil a influențat prețurile la frontieră în benzinării independente.

Sedinta de urgenta la Guvern dupa isteria cresterii pretului la benzina
Ministrul Energiei a spus ca isteria de la benzinarii a fost neintemeiata. Foto: unsplash.com

Prim-ministrul a cerut controale ample la benzinării

În urma acestui incident, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că prim-ministrul a cerut să fie făcute controale ample la benzinării. El a precizat că nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în țară și că România are suficiente stocuri de carburant.

„Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La rândul lui, ministrul Energiei a spus că România nu are nicio problemă în privința aprovizionării cu carburanți în benzinării. Reprezentanții companiilor Rompetrol și OMV Petrom l-au asigurat că există stocuri suficiente de produse petroliere și că vor asigura livrările către clienți.

Virgil Popescu a adăugat că nu există niciun motiv ca prețurile la carburant să crească, dar că există motive pentru ca începând de joi, după isteria de la benzinării, Guvernul să înceapă desfășurarea unor controale pentru a depista stațiile de alimentare la care au fost mărite trarifele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...