Cum să economisești benzină și motorină. Trucurile care te ajută să treci mai rar pe la pompă

Nicu Stan 10.03.2022, 12:39

Cum să economisești benzină și motorină. Care sunt trucurile care te ajută să treci mai rar pe la pompă. Șoferii ar putea economisi carburant dacă ar ține cont de anumite trucuri care ne ajută să rămânem cu mai mulți bani în buzunar. Unele dintre trucuri s-ar putea să nu fie pe placul unor șoferi, însă ele reduc substanțial de benzină sau motorină.

Cum să consumi mai puțin carburant. Sfaturi importante pentru șoferi

Cât de curând va veni vremea mai caldă și călătoriile cu mașina vor deveni mai dese, însă, odată cu ele crește și consumul de benzină sau motorină. Cum prețul la carburanți a explodat în această perioadă, există câteva trucuri simple care ne-ar putea scoate din impas. Șoferii experimentați s-ar putea să le cunoască deja.

Oricine poate realiza că cu cât turezi mai puțin motorul, cu atât se înregistrează un consum de combustibil mai mic. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să ținem motorul subturat, până când ajunge să vibreze întreaga mașină, iar motorul dă se se oprească.

O turatie mai mica a motorului se traduce printr-un consum mai redus de carburant
O turatie mai mica a motorului se traduce printr-un consum mai redus de carburant

La câte turații trebuie să menții motorul

De asemenea, mulți șoferi au tendința să schimbe treptele de viteză destul de rar, iar asta poate duce uneori la o supraturare a motorului. Este de preferat să menții motorul turat între 1.700 și puțin peste 2.500 de rotații pe minut, însă valorile variază și în funcție de motorizare și de alți factori (benzină, diesel, motor aspirat sau cu turbină, etc.).

De asemenea, pentru un consum mai mic, șoferul nu trebuie să plece în trombă, ca personajele din Fast and Furious. Pentru asta îți trebuie o mașină cu adevărat puternică la care consumul de carburant oricum este unul mare. Astfel, plecatul cu scârțâit de roți de la semafor nu face altceva decât să crească consumul de carburant.

Nu pleca cu scârțâit de roți de la semafor și nu te abate de la drum

Când pleci de la semafor accelerând de la zero la 60 de kilometri la oră progresiv, n-o să mai consumi inutil carburantul. Oricum, viteza normală urbană ar trebui să fie până în 50 de kilometri la oră (atunci când traficul e liber).

În plus, pentru un consum mai mic șoferii trebuie să aleagă drumurile pe care le cunosc cel mai bine, orice abatere/rătăcire înseamnă consum în plus de carburant.

Utilizează cât mai puțin frâna de picior

Pentru un consum mai mic de carburant este recomandat să lași o distanță mai mare între tine și șoferul din față, indicată fiind folosirea mai mult a frânei de motor.

Nu în ultimul rând, pentru un consum mai mic roțile trebuie umflate așa cum trebuie, iar cădura sau aerul condiționat trebuie folosite cât mai puțin, întrucât acestea cresc considerabil consumul. Când acestea sunt pornite nu este recomandată deschiderea geamurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe