Situație de criză în Ucraina. Statul dorește să importe energie electrică din România

Elena Avramescu 28.11.2022, 10:15
Situație de criză în Ucraina. Statul dorește să importe energie electrică din România

Administrația militară a Kievului a notat pe Telegram că aproape a fost restabilită alimentarea cu energie electrică, apă și căldură, dar și a telecomunicațiilor mobile din capitala Ucrainei, a notat publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.

Energie electrică din România, dorită de statul ucrainean

„În dimineața zilei de duminică, 27 noiembrie, majoritatea locuitorilor orașului au lumină și ne îndreptăm spre stabilizare, fără întreruperi de urgență. Totul datorită alimentării constante, restabilite și a consumului redus de energie electrică de către consumatori. La nivelul capitalei, alimentarea cu apă, furnizarea de căldură, comunicațiile, totul funcționează normal. E posibil să existe doar situații de urgență locale”, găsim notat în informarea respectivă.

Compania de Energie a Ucrainei (EKU) ar vrea să facă un import de probă de energie electrică din România, acest lucru anunțându-l directorul general Vitali Butenko.

„Am început, într-adevăr, importul de probă de energie electrică din Europa. De asemenea, plănuim să facem o nouă probă din România, pentru că precedentele au fost din Slovacia, pentru a ne asigura că importul este posibil din punct de vedere tehnic”.

Acesta a ținut să mai precizeze că aprovizionările cu energie electrică din Europa nu sunt în scop comercial, ci numai de probă. În plus, sunt vitale pentru a confirma capacitatea tehnică a sistemului energetic de a efectua importuri în caz de nevoie.

Scenariul apocaliptic in care ar putea ajunge Romania, din cauza lipsei de energie electrica
Energie electrica in Romania

Republica Moldova, fără energie electrică din cauza bombardamentelor din Ucraina

În urmă cu câteva zile, furnizarea de energie electrică a fost întreruptă în majoritatea localităților din Republica Moldova, inclusiv în capitala Chișinău, începând cu ora 14:30, cel mai probabil din cauza valului de rachete tras de Rusia asupra Ucrainei.

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situației din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

La data de la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea – Vulcănești s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor rusești, iar mai multe regiuni ale țării au rămas fără curent electric. Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat și ea faptul că Rusia nu a făcut altceva decât să lase Moldova pe întuneric.

„Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris aceasta pe Facebook.

În plus, reprezentanții Moldelectrica au declarat că toara țara a ramas fără lumină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...