Ce va întâmpla cu facturile la energia electrică din luna februarie. Costurile vor exploda din 2023

Mihnea Tălău 10.10.2022, 23:01
Ce va întâmpla cu facturile la energia electrică din luna februarie. Costurile vor exploda din 2023

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a afirmat că românii, care locuiesc la bloc și depind de sistemele de termoficare, vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizarea din luna februarie.

Pentru români se anunță o iarnă foarte grea

”Închiderea unor sisteme de termoficare din România, înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă”, transmite AEI.

Astfel, asociatiaenergiainteligenta.ro. a realizat o simulare cu ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

Regularizarea poate însuma 12 salarii minime nete pe economie

”La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Calculat pentru 12 luni:

  • Apartament cu 2 camere  – 13.566 lei
  • Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
  • Apartament cu 4 camere – 22.100 lei
    • b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă
  • Apartament cu 2 camere  – 6.528 lei
  • Apartament cu 3 camere – 8.636 lei
  • Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într-un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, se mai arată în respectiva estimare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...