Solstițiul de iarnă 2023, când are loc? Tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 11.12.2023, 10:34
Solstițiul de iarnă 2023, când are loc? Tradiții și obiceiuri

Solstițiul de iarnă 2023 este un eveniment astronomic important, marcând cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului. Acesta are loc în fiecare an între 21 și 23 decembrie. Solstițiul de iarnă reprezintă începutul iernii din punct de vedere astronomic și este o zi de care se leagă numeroase tradiții și obiceiuri. 

Ce este solstițiul de iarnă? 

Solstițiul de iarnă 2023 reprezintă, din perspectivă astronomică, începutul iernii, un moment care nu coincide, însă, cu debutul iernii așa cum este el definit în calendarul convențional. Acest eveniment este însoțit de o multitudine de tradiții și obiceiuri, fiecare având semnificații adânc înrădăcinate și istorii diverse. 

Acest eveniment astronomic indică începutul sezonului de iarnă în emisfera nordică a Pământului și începutul sezonului de vară în emisfera sudică. Solstițiul de iarnă, care are loc, de obicei, pe 21 sau 22 decembrie, marchează ziua cu cele mai puține ore de lumină și noaptea cea mai lungă în emisfera nordică.  

În timpul solstițiului de iarnă, în emisfera nordică, Soarele apare pe cer la cea mai joasă înălțime și urmează cea mai scurtă cale deasupra orizontului. Asta duce la o zi foarte scurtă și o noapte foarte lungă. După acest moment, zilele încep să fie mai lungi, iar nopțile se scurtează treptat, semnalând astfel începutul iernii. 

Cuvântul ”solstițiu” vine de la ”Soare nemișcat” și indică începutul iernii astronomice în emisfera nordică. Solstițiile sunt cele două momente anuale când planul format de centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului se află perpendicular pe traiectoria orbitei Pământului. Solstițiul de vară, care cade în luna iunie, aduce cea mai lungă zi a anului, în timp ce solstițiul de iarnă, în 2023, este ziua cu cea mai scurtă durată de lumină din an. 

Citește și: Solstițiu de iarnă, tradiții și superstiții. De ce nu e bine să ieși pe stradă în cea mai lungă noapte din an?

Când are loc solstițiul de iarnă 2023? 

Solstițiul de iarnă se produce anual între 21 și 23 decembrie. În 2023, acesta va avea loc pe 22 decembrie, la ora 05:27. Pentru cei care trăiesc în emisfera sudică, solstițiul de iarnă cade în luna iunie, deoarece anotimpurile sunt inversate față de cele din emisfera nordică. 

Iată când are loc solstițiul de iarnă în următorii ani: 

  • Solstițiul de iarnă 2024: 21 decembrie, ora 11:20; 
  • Solstițiul de iarnă 2025: 21 decembrie, ora 17:03; 
  • Solstițiul de iarnă 2026: 21 decembrie, ora 22:50; 
  • Solstițiul de iarnă 2027: 22 decembrie, ora 4:42; 
  • Solstițiul de iarnă 2028: 21 decembrie, ora 10:19; 
  • Solstițiul de iarnă 2029: 21 decembrie, ora 16:14; 
  • Solstițiul de iarnă 2030: 21 decembrie, ora 22:09.

Vezi și: Solstițiul de iarnă 2019. Ce spun astrologii despre cea mai scurtă zi din an?

Tradiții și obiceiuri de solstițiul de iarnă 2023 

În zilele noastre, multe dintre tradițiile și obiceiurile asociate cu solstițiul de iarnă nu mai sunt la fel de prezente ca în trecut. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, acest moment a fost privit ca unul de mare importanță. 

Solstitiul de iarna 2023
Traditii populare de solstitiul de iarna

Momentul când ziua începe să crească și noaptea să se scurteze este privit drept un nou capitol în cursul vieții. Acest eveniment este înconjurat de multe tradiții și superstiții, urmate de oameni pentru a avea noroc și sănătate. Iată care sunt cele mai populare obiceiuri asociate cu solstițiul de iarnă din 2023: 

  • Întrucât odată cu solstițiul de iarnă se deschid cerurile și străfundurile, există credința că acum se bate binele cu răul; 
  • Se crede, totodată, că, dacă prima persoană care îți intră în casă după solstițiul de iarnă este bărbat, te vei bucura de protecție și noroc în anul ce urmează; 
  • Se spune că în noaptea solstițiului este benefic să aprinzi o candelă sau o lumânare și să o lași să ardă până în dimineața următoare; 
  • Acum sute de ani, în timpul solstițiului de iarnă, era obiceiul ca oamenii să sacrifice animale. Cu timpul, acest obicei a evoluat spre o practică simbolică în care se sacrifică un brad sau un stejar, care apoi este ars; 
  • Conform tradiției, se consideră că nu este bine să petreci solstițiul de iarnă singur în casă. Este recomandat să-ți petreci ziua alături de persoanele apropiate, pentru a nu rămâne singur până la următorul solstițiu; 
  • Se recomandă să fii generos în această zi, oferind ajutor copiilor și persoanelor în nevoie. În trecut, oamenii ofereau frunze de laur și smochine, dar mai recent, turta dulce a devenit darul preferat.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...