Soldații din Belarus nu vor să lupte împotriva vecinilor ucraineni. Cum s-a încercat „convingerea” lor

Stan Filon 12.03.2022, 23:55
Soldații din Belarus nu vor să lupte împotriva vecinilor ucraineni. Cum s-a încercat „convingerea” lor

Soldații din Belarus refuză să lupte în Ucraina! Aceștia nu doresc să se alăture armatei ruse care a invadat țara vecină, iar acesta se pare că ar fi fost principalul motiv pentru care în urmă cu câteva zile șeful Statului Major din Belarus și-a prezentat și demisia. Acesta a spus că militarii refuză să lupte, iar el nu a reușit să strângă nici măcar un batalion de luptă. Autoritățile din Belarus au trecut la măsuri extreme!

Soldații din Belarus nu vor să lupte împotriva vecinilor ucraineni

„Există revolte în unele unități staționate în apropierea orașului Brest – personalul militar, inclusiv ofițerii, își exprimă nedorința de a participa la războiul împotriva Ucrainei. Cazuri de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu familiile acestora, au devenit, de asemenea, mai frecvente”, a transmis Centrul de Comunicare Strategică şi Informare si securitate din subordinea Ministerului Culturii.

Șeful Statului Major din Belarus, Viktor Gulevich, ar fi demisionat după ce soldații au refuzat să lupte în Ucraina. Acesta r mai fi precizat să Forțele Armate din Belarus nu au capacitatea de a completa niciun grup de batalioane. Se pare însă că autoritățile din Belarus fac tot posibilul să-și mobilizeze militarii. Din informațiile apărute în presă, în Belarus au început să vină ofițeri ruși care să fie puși la comandă, însă nici așa militarii bieloruși nu doresc să lupte împotriva vecinilor ucraineni.

Soldatii din Belarus nu vor sa lupte impotriva vecinilor ucraineni
Soldatii din Belarus nu vor sa lupte impotriva vecinilor ucraineni

Rusii au atacat de pe teritoriul Ucrainei un sat din Belarus

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat pentru Euronews că depune eforturi pentru a împiedica trimiterea belarușilor în Ucraina pentru a lupta.

„Lukașenko neagă faptul că forțele sale armate operează în Ucraina sau că intenționează să intre în război de partea Rusiei. Dar armata belarusă se află acum, indirect, sub controlul Kremlinului”, a declarat Tsikhanouskaya într-un interviu pentru The Guardian.

Se pare că recent s-a încercat prin alte metode „convingerea” soldaților bieloruși. Acuzațiile au venit chiar de la armata Ucrainei, care a făcut public un eveniment foarte grav. Forțele armate ale Ucrainei au anunțat vineri că avioanele rusești au bombardat din spațiul aerian ucrainean o așezare belarusă din apropierea graniței cu Ucraina, doar pentru a încerca să atragă Belarusul în războiul Moscovei împotriva Kievului.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că la ora locală 14.30 (12.30 GMT), serviciul de frontieră de stat a primit informații că avioanele rusești au decolat de pe un aerodrom din Belarus, au traversat spațiul aerian ucrainean și apoi au deschis focul asupra satului bielorus Kopani.

„Aceasta este o provocare! Scopul este de a implica Forțele Armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina!. Declarăm în mod oficial: armata ucraineană nu a planificat și nu intenționează să întreprindă nicio acțiune agresivă împotriva Republicii Belarus”, a transmis serviciul de securitate, într-un comunicat.

De partea cealaltă, președintele Belarus, Alexandr Lukasenko, i-a spus președintelui Vladimir Putin că exact înainte ca soldații ruși să intre pe teritoriul Ucrainei, Kievul urma să trimită armata în Donbas, dar și în țara vecină, Belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...