Lukașenko aduce acuzaţii grave lui Zelenski. Liderul Belarusului, despre ţara pe care Ucraina ar fi vrut să o atace când Rusia a început războiul

Cătălina Burghelea 12.03.2022, 14:00
Lukașenko aduce acuzaţii grave lui Zelenski. Liderul Belarusului, despre ţara pe care Ucraina ar fi vrut să o atace când Rusia a început războiul

Capitala ucraineană Kiev, pe care Vladimir Putin vrea să o cucerească, se pregătește de apărare și continuă să consolideze punctele de control. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul orașului, Vitaliy Klitschko, într-o adresă video. Între timp, armata rusă a ocupat Melitopolul, în a 17-1 zi de război declanșat de Rusia, iar președintele Belarusului face acuzații grace la adresa lui Volodimir Zelenski.

Țara condusă de Zelenski este bombardată puternic de ruși

„Capitala, în apropierea căreia continuă luptele, se pregătește de apărare. Continuăm să consolidăm punctele de control. Creați rezerve de produse, medicamente și bunuri esențiale. Capitala ajută regiunea Kiev să evacueze locuitorii din Gostomel, Bucha, Vorzel, Irpen. Orașul asigură transport de pasageri – autobuze. Iar salvatorii de la Kiev se întâlnesc cu oameni în gară. Cei care vor să plece de la Kiev sunt trimiși cu trenul în vestul Ucrainei”, a spus Klitschko, edilul capitalei ucrainene.

Alexandr Lukașenko lansează acuzații grave la adresa Ucrainei

În aproape toată Ucraina se dau lupte grele între soldații ruși și ucraineni, însă trupele lui Zelenski rezistă eroic. În schimb, la Moscova a avut loc o întâlnire între Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului. Întrevederea a durat cinci ore, iar principalul subiect de discuție a fost conflictul din Ucraina.

Discuția celor doi lideri nu a surprins Occidentul, deoarece toată lumea știe că Lukașenko este susținător al Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că întâlnirea a fost convenită cu ceva timp în urmă. Acesta a precizat, marți, că agenda lui Putin includea întâlnirea cu Alexander Lukașenko, care se află în prezent în Rusia pentru o vizită de lucru.

„Voi spune de la început că cei doi lideri au convenit asupra acestei întâlniri cu ceva timp în urmă. Ea nu este neașteptată în niciun fel. Pur și simplu nu am făcut niciun anunț tradițional.”, a subliniat Peskov, potrivit agenției TASS.

Ce plan ar fi avut guvernul de la Kiev

Omul lui Vladimir Putin a reamintit că liderii Rusiei și Belarusului comunică des. Aceștia s-au întâlnit deja de trei ori, ultima dată fiind în luna mai. Totodată, Lukașenko și Putin au avut șapte convorbiri telefonice în aceeași perioadă, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În cadrul întâlnirii cu președintele Rusiei, Alexander Lukașenko ar fi afirmat că Ucraina a pregătit un atac asupra Belarusului, motiv pentru care a fost lansată o „lovitură preventivă asupra pozițiilor” la 24 februarie. Dată fiind simpatia liderului belarus pentru Rusia, nu se știe cât de adevărată este declarația sa. Pentru a-și dovedi spusele, Lukașenko ar fi venit cu promisiunea că îi va arăta președintelui Rusiei o hartă.

„Da, noi doi stăteam într-un elicopter, am fost informați în mod constant. Ei au început. Și acum vă voi arăta de unde se pregătea atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune nu ar fi existat o lovitură preventivă asupra pozițiilor – patru poziții, voi arăta acum harta, le-am adus – ar fi atacat trupele noastre, ale Belarusului și ale Rusiei, care se aflau la exerciții. Prin urmare, nu am declanșat acest război, avem conștiința curată. Este bine că am început”, ar fi spus Lukașenko (cuvintele sale sunt citate pe site-ul Kremlinului).

Conflictul din Ucraina, „un moment oportun”

Alexander Lukașenko ar mai fi spus că, peste jumătate de an, oamenii vor uita ce s-a întâmplat din punct de vedere economic, numind situația actuală „un moment oportun”. În replică, liderul de la Kremlin ar fi declarat că acum „se dă o lovitură masivă economiei, dar practica ultimilor ani a arătat că acolo unde occidentalii au introdus restricții împotriva noastră, noi am dobândit noi competențe și le-am restabilit pe cele vechi la un nou nivel tehnologic”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...