Situaţie revoltătoare în Călăraşi. A condus beat, a omorât un pieton, dar a scăpat de închisoare. Cum a fost posibil

Ioana Bucur 19.01.2021, 13:56
Situaţie revoltătoare în Călăraşi. A condus beat, a omorât un pieton, dar a scăpat de închisoare. Cum a fost posibil

A condus beat, a omorât un pieton, dar a scăpat de închisoare. Situație revoltătoare în Călărași! Cum a fost posibil ca judecătorii să îl lase să scape basma curată.

Un bărbat în vârstă de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a lovit un pieton. Victima a murit, după mai multe zile de agonie, pe un pat de spital

A condus beat și a omorât un pieton, dar a scăpat de închisoare. Accidentul a avut loc în luna octombrie 2014. Era seară și ploua. Într-o comună din județul Călărași, o mașină zdrobea trupul unui pieton care traversase strada printr-un loc nepermis. După impact, victima încă trăia, așa că medicii au decis să fie transportată de urgență la Spitalul Municipal Oltenița, iar, de acolo, la o unitate medicală din București. Două zile mai târziu, organismul i-a cedat, pietonul stingându-se din viață pe un pat de spital. Cum era de așteptat, la puțin timp după decesul victimei accidentului auto, șoferului i s-a deschis un dosar penal de ucidere din culpă

Cercetările au început și au scos la iveală condițiile ce au dus la tragicul deznodământ. La momentul producerii accidentului, șoferul avea o alcoolemie de 0,6 la mie. Victima sa, în schimb, avea, în momentul în care a hotărât să traverseze drumul printr-un loc nemarcat, pe întuneric și în condiții de ploaie, o alcoolemie de nici mai mult nici mai puțin de 2,6 la mie. Trimiși la fața locului, anchetatorii au stabilit că „suprafața carosabilă era umedă, timpul ploios, cerul înnorat, iar vizibilitatea redusă”. În plus, agenții au notat că accidentul s-ar fi produs în zona de acțiune a indicatoarelor „Atenție, copii” și „Atenție, animale”, ce obligă conducătorii auto să circule cu viteze mai mici de 30 de kilometri pe oră, în interiorul localităților. Expertizele cerute în cadrul anchetei au arătat că, la momentul impactului, autoturismul avea o viteză de 45 de kilometri pe oră.

Un șofer beat a ucis un pieton, dar a scăpat de închisoare
Ce au cerut judecătorii, în faza de apel. FOTO: Imagine arhivă

Procesul s-a rejudecat

În timpul procesului, însă, s-a demonstrat că locul în care a avut loc impactul nu intra în raza de acțiune a indicatoarelor ce stabilesc o limitare a vitezei de circulație. În plus, s-a mai stabilit că alcoolemia șoferului nu a avut nicio contribuție la producerea accidentului. În urma procesului judecat la Judecătoria Oltenița, conducătorul auto, un bărbat în vârstă de 71 de ani, a fost declarat nevinovat.

Cazul a luat o turnură neașteptată în faza de apel. Înainte de a se da o sentință definitivă, judecătorii au decis rejudecarea cazului în primă instantă, cerând un supliment de expertiză. Și de această dată, concluzia a fost aceeași: viteza cu care se deplasa autoturismul ce l-a lovit pe pietonul care traversa șoseaua printr-un loc nepermis era de 45 de kilometri pe oră. Șoferul care a condus beat și a omorât un pieton a fost achitat, Judecătoria Oltenița hotărând că singurul vinovat pentru producerea accidentului fiind pietonul, că incidentul nu a avut loc în aria de acțiune a indicatoarelor menționate mai sus și că alcoolemia șoferului nu i-a alterat în niciun mod conduita la volan.

Alcoolemia șoferului nu a dus la producerea accidentului

„Din probele administrate în cauză şi, în special din cele două rapoarte de expertiză criminalistică, nu rezultă că accidentul soldat cu moartea victimei s-a produs urmare consumului de alcool al inculpatului şi nici că accidentul nu s-ar fi produs dacă inculpatul nu ar fi condus cu o alcoomie 0.60 ‰ alcool în sânge. (…)

Constatarea încălcării unei dispoziţii legale referitoare la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice nu este suficientă însă pentru a reţine culpa în producerea accidentului şi, implicit, referitor la rezultatul letal produs, fiind necesar să se analizeze în ce măsură încălcarea respectivei dispoziţii legale a influenţat producerea accidentului rutier”, se arată în sentinţa Judecătoriei Olteniţa, care poate fi atacată cu apel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...