Situaţie îngrijorătoare. Un raport INS arată că românii nu mai au bani pentru facturi

Badea Violeta, Mihai Ianoși 10.09.2021, 16:43
Situaţie îngrijorătoare. Un raport INS arată că românii nu mai au bani pentru facturi

Cel mai recent raport publicat de Institutul Național de Statistică arată că românii nu mai au bani pentru a-și achita facturile la energie electrică și la gaze. Iată modul în care s-au descurcat oamenii din punct de vedere financiar în anul în care pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe întregul mapamond.

Românii nu mai fac față cheltuielilor curente

Institutului Național de Statistică a publicat un raport prin care se observă că românii nu-și mai pot achita facturile uriașe la energie electrică și la gaze. Conform statisticilor, mai mult de o treime dintre gospodăriile din România (36,7%) susțin că fac față din ce în ce mai greu cheltuielilor curente ale vieţii.

Procentajul este mult mai mare dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi.

Astfel se ajunge la 78,1% din totalul gospodăriilor. Ceea ce este destul de îngrijorător pentru țara noastră. O anchetă asupra calității vieții (ACAV), desfășurată în luna iunie 2020, arată că doar una din cinci gospodării se descurcă cu cheltuielile curente.

Statistica arată că tipurile de gospodării care se descurcă cu cheltuielile curente sunt conduse de femei (46,1%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (43,3%). De asemenea, aici sunt incluse și familiile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii în întreṭinere (61,6%).

Cele mai multe restante sunt la energie electrica
Cele mai multe restante sunt la energie electrica

Cele mai multe probleme le pun facturile de energie electrică

Raportul publicat de INS arată că românii întâmpină cele mai multe dificultăți atunci când trebuie să-și achite utilitățile. Statistica arată că aproape un sfert din gospodării (24,5%) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară precară.

„Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2020, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică ṣi întreţinerea locuinţei (54,4% din gospodăriile cu restanţe fiecare), abonamentul telefonic (42,5%).

Ponderi reduse s-au înregistrat la restanṭele pentru rate la împrumuturi (4,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, potrivit datelor colectate de INS.

Potrivit datelor, gospodăriile de şomeri (categorie de persoane active) întâmpină cele mai mari dificultăți, procentajul fiind de 65,2%, proporţie mult mai mare faţă de celelalte categorii de gospodării.

Vestea bună este că se poate observa o îmbunătățire față de anul 2019 când aproape o treime din gospodării (27,8%) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...