Amenzi uriașe pentru furnizorii de energie electrică și gaze. Ce nereguli au fost descoperite

Stan Filon 09.09.2021, 13:06
Amenzi uriașe pentru furnizorii de energie electrică și gaze. Ce nereguli au fost descoperite

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie se pare că a descoperit o parte din motivul pentru care oamenii s-au trezit cu facturi enorme! Pe lângă scumpirea gazului și a electricității, se pare că populația s-a trezit cu facturi foarte mari din cauza distribuitorilor care nu au citit contoarele în conformitate cu legislația în vigoare.

Amenzi uriașe pentru furnizorii de energie electrică și gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunțat că a aplicat amenzi în valoare de 2,77 milioane de lei mai multor distribuitori de energie și gaz care nu au respectat legislația care prevede exact când trebuie citit contoarul. ”O problemă care a fost sesizată de către cetăţeni se referă la faptul că operatorii de distribuţie nu efectuează citirile contoarelor la termenele legale şi astfel facturile emise de furnizori au valori foarte mari”, au arătat reprezentanţii autorităţii citaţi de scrie Agerpres.

Autoritatea a precizat și ce măsuri a luat pentru a se asigura că aceste practici nu vor deveni un obicei al distribuitorilor. ”ANRE a verificat respectarea de către operatorii reţelelor şi sistemelor de distribuţie de energie electrică şi de gaze naturale a obligaţiei de transmitere de date şi informaţii furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale cu privire la indexurile aparatelor de măsurare, în baza cărora furnizorii emit facturile de energie electrică şi de gaze naturale către clienţii finali, şi, în urma constatărilor făcute, a aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.770.000 lei”.

Amenzi uriase pentru furnizorii de energie electrica si gaze
Amenzi uriase pentru furnizorii de energie electrica si gaze

Amenzi usturătoare

Campioana amenzilor a fost Distribuţie Energie Electrică – 670.000 lei, urmată de E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Delgaz Grid (energie electrică) – fiecare cu câte 400.000 de lei.

Și distribuitorii de gaze naturale au primit amenzi la fel de mari. Distribuţie Energie Oltenia a primit o amendă de 190.000 lei, Delgaz Grid (gaze naturale) – 160.000 lei, Premier Energy (gaze naturale) – 90.000 lei şi Distrigaz Sud Reţele (gaze naturale) – 60.000 lei.

În urma verificărilor efectuate, ANRE a constatat că operatorii de distribuţie nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice care poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 6 luni.

Operatorii respectivi nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a gazelor naturale, interval care nu trebuie să depăşească 3 luni, nu au respectat periodicitatea lunară de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice în cazul prosumatorilor, nu au transmis furnizorilor datele de măsurare în vederea decontării consumului de energie electrică sau cantităţii de energie electrică produse şi livrate în reţea de către prosumatori.

Ce poate face consumatorul, dacă consideră că factura nu reflectă realitatea

Consumatorii care au neclarităţi privind factura de energie electrică şi gaze naturale trebuie să se adreseze pentru clarificări furnizorului care a emis factura, acesta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta este bazată pe un consum estimat, spun reprezentanţii ANRE.

Dacă nu sunt mulțumiți de răspunsul primit, consumatorii se pot adresa ANRE sau altor instituții ale statului, inclusiv instanțelor de judecată.

”Recomandăm clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale: să încheie o convenţie de consum cu furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale; să verifice în contract perioada în care trebuie transmis indexul furnizorului şi să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis”, precizează responsabilii autorităţii.

Urmăriți Impact.ro și pe