Situație dezastruoasă la creșele de stat din București. Mii de copii nu au prins niciun loc anul acesta

Elena Avramescu 18.08.2022, 10:27
Situație dezastruoasă la creșele de stat din București. Mii de copii nu au prins niciun loc anul acesta

Părinții din Capitală sunt disperați, după ce mai mult de 2.000 de copii, cu vârsta sub 3 ani, nu au prins niciun loc la creșă în acest an, iar asta în mare parte din cauză că în niciun sector nu s-a mai construit vreo creșă nouă în ultimii 10 ani, cu toate că cererea este în continuă creștere. Părinților care trebuie să se întoarcă la muncă nu le-a mai rămas nicio opțiune decât să apeleze la creșele private sau la bone, iar pentru acest lucru vor trebui să scoată din buzunar între 1.500 și 3.000 de lei minim.

Sectorul 6 are cei mai mulți copii în așteptare la creșele de stat

Dintre toate sectoarele, cel mai afectat este Sectorul 6, acolo unde pe listele de așteptare sunt înscriși 670 de copii, după care urmează Sectorul 5, cu 560 de copii pe listele de așteptare și Sectorul 2 cu 468 de copii pe listele de așteptare. Dintre toate, cel mai ok este Sectorul 3, unde toți toții copiii au reușit să fie admiși acolo unde dosarele au fost complete.

În Sectorul 6 există 3 creșe de stat, cu o capacitate de 980 de locuri, iar pe lista de așteptare sunt 670 de copii. Creșa Pinocchio dispune de 250 de locuri, iar pe lista de așteptare sunt 158 copii, Creșa Neghiniță dispune de 390 de locuri, iar pe lista de așteptare sunt 204 copii, pe când Creșa Harap Alb dispune de 340 de locuri, iar pe lista de așteptare sunt 308 copii.

De câțiva ani, în Sectorul 6 nu s-a mai deschis nicio creșă, iar autoritățile au promis că urmează să fie finalizată până în iunie 2023 o unitate de învățământ antepreșcolar.

„În Sectorul 6 al Municipiului București se află în construcție Creșa Îngerașii, cu o capacitate de 124 locuri, localizată pe Str.Rușetu, nr.6A, termen de finalizare – iunie 2023”, au transmis reprezentanții instituției.

În plus, Primăria Sectorului 6 a depus două proiecte pentru construirea a două creșe, fiind vorba despre o creșă în Bulevardul Iuliu Maniu, nr.11B, Sector 6, de 70 locuri și una în Bulevardul Timișoara, nr.89 sector 6, tot de 70 locuri.

„În momentul de față se execută lucrări în cartierul Crângași, o creșă de 124 de locuri. Am finalizat studiul de fezabilitate pentru o creșă pe bulevardul Iuliu Maniu, undeva la 70 de locuri, și acum facem un PUD pentru zona cartierului Brâncuși, pentru a construi și acolo o creșă

Ce soluție să fie? Noi construim creșe, dar nu prea mai este teren. Magie nu poți să faci. În capitalism ai creșe de stat și private, important este ca oamenii să aibă acces la servicii de educație. Nu e o lume perfectă. Noi facem ce putem, este clar că există atenție din partea noastră din moment ce avem trei creșe în dievrse stadii de maturitate”, a spus primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pentru hotnews.ro.

Situatie dezastruoasa la cresele de stat din Bucuresti
Cresa de stat in Bucuresti

Motivul pentru care nu s-a construit nicio creșă în ultimii ani

Radu Mihai, primarul Sectorului 2, a pasat vina pe un Ordin care stabilea că toate aceste unități de învățământ trebuie să beneficieze de o curte uriașă, iar momentan nu există spații care să acomodeze un număr suficient de copii.

„Până anul trecut în vară exista o problemă semnificativă cu construcția de creșe noi, respectiv normativul de creșe prevedea o normă de 200 mp/copil. Asta făcea aproape imposibilă construirea de creșe noi pentru că nu existau spații care să acomodeze un număr suficient de copii. Vă imaginați ce însemna să construiești o creșă pentru 100 de copii, era nevoie de un teren de 2 ha de teren. A fost schimbat acest normativ în vara anului trecut”, a declarat Radu Mihaiu.

În discuție a intervenit și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, care a afirmat că este dificil să faci creșe pentru că nu se mai găsește teren liber în zonele aglomerate, acolo unde este cea mai mare nevoie.

„Este foarte greu să faci creșe fiindcă nu mai este teren în zonele foarte populate. Nu poți să faci creșe oriunde. Nu poți să faci o creșă în spatele Lacului Morii, unde este teren, că nu se duce nimeni să ducă copilul acolo, trebuie să faci creșă acolo unde ai locuire

Sunt soluții de genul acesta, cum facem noi, trecem PUD-uri la vot dacă fac infrastructură socială, creșe, școli, grădinițe. Noi cerem ca ei să își asume și astfel de infrastructură. Este cea mai bună politică, deoarece aceste facilități sunt dezvoltate gratuit, pe banii dezvoltatorilor, și apoi dacă doresc, ni le pot da nouă, să le punem în sistemul public”, a spus și Ciprian Ciucu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...