SPECIAL

Provocările energiei curate. Autoritățile sunt în urma ONG-urilor: „Nu au nici o speranță să aibă acces la energie electrică. Nu aduc voturi și ca atare nu prezintă interes”

Gabriela del Pupo 14.11.2022, 18:23
Provocările energiei curate. Autoritățile sunt în urma ONG-urilor: „Nu au nici o speranță să aibă acces la energie electrică. Nu aduc voturi și ca atare nu prezintă interes”

În România anului 2022 zeci de mii de gospodării sunt în continuare private de energie electrică. Din păcate, efortul autorităților de a soluționa această problemă este departe de a-l egala pe cel al organizațiilor și asociațiilor non-guvernamentale care încearcă să aducă, și în cele mai îndepărtate zone, electricitate. Impact.ro a fost invitatul unei dezbateri pe teme de energie curată la care s-a vorbit despre implicarea civică în astfel de acțiuni dar și ce ar putea coaliza o comunitate în jurul conceptului de energie verde.

„Există necesitatea ca România să își păstreze tradițiile și în același timp să accepte energia curată”

În plină criză economică, în care prețul crescut al energiei ține zilnic prima pagină a materialelor media, tot mai multe soluții vin din partea oamenilor care se ocupă de ani de zile cu găsirea de soluții pentru a beneficia de energie într-un mod în care resursele naturale să primeze. Asociația Energia Inteligentă a desfășurat și anul acesta un proiect de a aduce energie în zonele îndepărtate din România, acolo unde încă se mai păstrează tradiții și modul de viață este unul în comuniune cu natura și nu doar de exploatare a resurselor la nivel industrial. De la electrificarea stânelor până la refacerea drumurilor, asociația a reușit să lege lumea izolată, a celor care trăiesc la peste 1500 de metri altitudine, de cea „civilizată”.

„Există necesitatea ca România să își păstreze tradițiile și în același timp să accepte energia curată, să accepte schimbările care ne pot menține într-o Europă civilizată. Proiectul pilot pe care l-am derulat în anul 2022, a fost un proiect în care ne-am propus să aducem tradiția a tot ceea ce înseamnă zona vâlceană, păstorit, olărit, tricotat, din nou în atenția oamenilor dar, luând în considerare faptul că este necesar să facem niște schimbări.

De rezultatele acestui proiect se pot folosi și cei care vor să se bucure de mediul natural, de produse cu adevărat ecologice și cu adevărat naturale, și în același timp să determine această continuitate a tradiției, dar să se bucure și de utilitățile anului 2022.”, spune Dumitru Chisăliță, președintele asociației.

Un fapt care stă în calea dezvoltării acestor zone prin agroturism sau comercializarea produselor rezultate din munca celor care nu au părăsit aceste cătune este reticența autorităților de a se implica.

„Din păcate acele proiecte în care aveam nevoie fie pentru a realiza niște modificări legislative, fie din alt punct de vedere, au eșuat din păcate. Problema este că nu au nici o speranță să aibă acces la energie electrică, în general sunt zone izolate, oameni bătrâni, sunt zone care, dacă vreți așa, nu aduc voturi și ca atare nu prezintă interes. Oamenii sunt în vârstă și ca atare timpul lucrează în defavoarea lor.”, mai spune președintele asociației.

Iată mai jos și un material video despre cum se desfășoară un astfel de proiect:

„Este bine acum că avem lumină, nu mai trebuie să orbecăim noaptea”

Cei care beneficiază de pe urma acestor proiecte primesc dotările complete pentru a se bucura de utilități, legăturile cu rudele care trăiesc la oraș sau chiar pentru a se simți mai protejați de pericole într-o zonă izolată unde întunericul reprezintă nu doar un disconfort ci uneori un potențial pericol.

„Este bine acum că avem lumină, nu mai trebuie să orbecăim noaptea. Dacă vine ursul și trebuie să ieși, te duci de-a bușilea.”, spune unul dintre beneficiarii proiectului.

„Avem curent acum, nu mai plec cu lanterna.”, spune Silvia Crăciun.

Mulți dintre beneficiari au și fermă proprie, și faptul că sunt acum racordați la utilități i-a ajutat enorm în creșterea propriilor afaceri. Numărul comenzilor a și crescut de când au posibilitatea de a folosi tehnologii pentru a comunica dar și pentru a lucra.

De altfel de curând Asociația Energia Inteligentă a primit Premiul de Excelență pentru proiectele „Energie pentru viață” și „România Tradițională cu Energie Curată” în cadrul evenimentului Future Economy Gala, la Palatul Parlamentului. Un alt proiect, „Energie pentru Viață” a aprins lumina în case situate în zone montane izolate iar prin proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” au fost instalate panouri fotovoltaice în 10 stâne din Munții Căpățânii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...