Legea care plafonează prețul la energie electrică, adoptată în Parlament. Cât vor plăti românii la factura lunară după promulgare

Ana Anitoiu 23.11.2022, 14:53
Legea care plafonează prețul la energie electrică, adoptată în Parlament. Cât vor plăti românii la factura lunară după promulgare

Legea care plafonează prețul la energie electrică a fost adoptată, miercuri, în Parlament, de plenul Camerei Deputaților, for decizional. Iată cât vor plăti românii la factura lunară după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Cât vor plăti românii pentru energie electrică

Legea referitoare la plafonarea prețurilor la energie electrică a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 177 de voturi pentru, 75 împotrivă și 11 abțineri.

Cine va plăti cel mai puțin

Conform amendamentelor adoptate, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv.

De asemenea, acesta va fi prețul pentru clienții casnici care folosesc dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

Cu cat se vor mari, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie?
Preturile pentru energia electrica, stabilite

Cine va plăti mai mult pentru energia electrică

Pe de altă parte, pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh, prețul este de 0,80 lei/kWh. Costul urcă la un leu pe kilowatt pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, institute de cercetare, aeroporturi și industria pharma.

Cel mai mare preț al energiei electrice, de 1,3 lei/kWh, va fi plătit de clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și de industria mare. Prețurile curentului electric se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la trei luni, adică pe regularizare.

Conform proiectului de lege ce a fost adoptat în Parlament, plata facturilor întârziate la energie electrică nu se poate face în rate, aşa cum spusese prim-ministrul Nicolae Ciucă. Furnizorii nu sunt obligați să accepte o astfel de plată.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...