Situație ciudată în UE: sunt plângeri că nu sunt suficiente doze de vaccin, dar se exportă mai mult decât se vaccinează. Cifrele surprinzătoare

Ana Anitoiu, George Capoeanu 25.03.2021, 19:35
Situație ciudată în UE: sunt plângeri că nu sunt suficiente doze de vaccin, dar se exportă mai mult decât se vaccinează. Cifrele surprinzătoare

O situație ciudată a apărut în UE. Deși există plângeri că nu sunt suficiente doze de vaccin anti-COVID-19, se exportă mai mult decât se vaccinează. Liderii Uniunii Europene urmează să discute în cadrul unei videoconferințe de două zile, până vineri, despre severitatea pandemiei de coronavirus și despre evoluția campaniilor de imunizare la nivelul statelor membre.

Propunere controversată la nivelul Uniunii Europene

De la sfârșitul anului trecut, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-COVID-19, dar a reușit să imunizeze doar 62 de milioane de persoane din blocul comunitar. Acum, liderii UE au pe masă o propunere controversată. Aceasta ar permite Uniunii să blocheze exporturile de vaccinuri ale companiilor farmaceutice care nu și-au îndeplinit obligațiile față de blocul comunitar.

De asemenea, noile reguli, prezentate miercuri, ar permite oprirea livrărilor de vaccinuri anti-COVID-19 către statele care au o situație pandemică sau o rată a vaccinării mai bună decât în Uniunea Europeană. Un oficial al Comisiei Europene a precizat că blocul comunitar a exportat 21 de milioane de doze de ser în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și că doar puțin peste un milion dintre acestea au fost produse de AstraZeneca. Totul în contextul în care această țară a administrat aproximativ 31 de milioane de vaccinuri până acum, în total.

Situatie ciudata in UE: sunt plangeri ca nu sunt suficiente doze de vaccin, dar se exporta mai mult decat se vaccinează. Cifrele surprinzatoare
Un cadru medical vaccinand o persoana

Care este situația campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, la nivelul UE

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 începând de la data de 1 decembrie, către 33 de țări din afara blocului comunitar. În schimb, UE se așteaptă să primească aproximativ 100 de milioane de doze în primul trimestru al anului și 360 de milioane în cel de-al doilea.

În total, până în prezent, statele membre ale Uniunii Europene au primit 88 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 dintre care au fost administrate 62 de milioane. Un procent de 4,1% din populația totală a UE a primit și rapelul, adică 18,2 milioane de persoane.

Rata vaccinări anti-COVID-19 încetinește în UE

Conform datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, rata vaccinări anti-COVID-19 încetinește în Uniunea Europeană, în contextul întârzierii livrărilor și dificultăților cu care se confruntă autoritățile sanitare din statele membre în ceea ce privește administrarea serurilor. 29 de țări din blocul comunitar și Zona Economică Europeană au primit 7,2 milioane de doze în săptămâna care s-a încheiat în 21 martie, în comparație cu 9,9 milioane în săptămâna anterioară. Aceste state au administrat 8 milioane de vaccinuri în aceeași perioadă, comparativ cu 9,1 milioane în anterioarele 7 zile. Adică aproximativ 1,1 milioane de vaccinări pe zi față de 2,5 milioane de doze administrate zilnic în SUA, care are o populație de aproximativ 70% din cea a UE.

De la data de 1 februarie, Uniunea Europeană a livrat 45 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, 11 milioane dintre acestea ajungând în Regatul Unit, care este de departe cel mai mare beneficiar. Pe listă urmează țările: Canada, Japonia, Mexic, Arabia Saudită, Singapore, Chile, Turcia, Hong Kong și Statele Unite ale Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...