Situația din Canada escaladează. Peste 100 de protestatari arestați în capitala Ottawa

Ioana Bucur 19.02.2022, 19:02
Situația din Canada escaladează. Peste 100 de protestatari arestați în capitala Ottawa

După aproape trei săptămâni în care mii de oameni își strigă menulțumirea față de restricțiile și măsurile sanitare impuse în contextul pandemiei de Covid-19, situația din Canada escaladează. Poliția a demarat o operațiune uriașă al cărei scop era deblocarea străzilor ocupate de manifestanți, iar peste 100 de protestatari au fost arestați în capitala Ottawa.

Peste 100 de protestatari au fost arestați în Ottawa

După doi ani de viață în pandemie, răbdarea oamenilor nemulțumiți de restricțiile și măsurile sanitare impuse în încercarea de a opri sau măcar încetini răspândirea virusului pare că a ajuns la final. De aproape trei săptămâni, oamenii au ieșit pe stradă în capitala Ottawa.

Inițiatorii manifestațiilor au fost camionagii care se opun vaccinării obligatorii pentru transportatorii transfrontalieri, mișcarea primind numele „Convoiul libertății”.

În timpul protestelor de amploare au mai fost închise temporar punctele de trecere a frontierei cu Statele Unite ale Americii, însă autoritățile au reușit să reia controlul.

Situația din Canada escaladează. Vineri, poliția a lansat o operațiune de anvergură pentru eliberarea străzilor blocate de manifestanții anti-restricții.

„Există o importantă prezenţă a poliţiei pe strada Nicholas (în apropiere de Parlament). Manifestanţii sunt sfătuiţi să plece imediat”, a avertizat într-un mesaj postat pe Twitter Poliţia federală din Ottawa.

Potrivit oamenilor legii, în jur de 100 de protestatari au fost arestați în capitala Ottawa, în încercarea de a deloca străzile orașului. Primul bilanț arată că mai mult de 21 de vehicule au fost tractate, iar sute de polițiști înarmați, cu scuturi și purtând măști de gaz, au încercat să spargă blocada de lângă Dealul Parlamentului.

„Ofițerii continuă să avanseze pentru a prelua controlul străzilor noastre. Vom lucra zi și noapte până când acest lucru este finalizat”, a declarat șeful interimar al poliției din oraș, Steve Bell. Acesta a anunțat că un polițist a fost rănit ușor în timpul confruntărilor, punctând că „niciun protestatar nu a avut de suferit”.

Situația din Canada escaladează. Peste 100 de protestatari arestați în capitala Ottawa

„Este vorba de menţinerea în siguranţă a canadienilor”

La începutul săptămânii, premierul Justin Trudeau a decis să apeleze la o lege veche ce vizează situațiile de urgență pentru a pune capăt protestelor.

„Este vorba de menţinerea în siguranţă a canadienilor, de protejarea locurilor de muncă ale oamenilor”, a menţionat premierul Trudeau într-o conferinţă de presă.

Astfel, băncile vor putea îngheța conturile personale ale celor care participă la proteste fără o hotărâre judecătorească. Premierul a precizat că aceste măsuri vor fi aplicate pe o perioadă limitată, „în mod rezonabil și proporțional”.

Justin Trudeau a mai afirmat că poliţiştii vor primi „mai multe instrumente” pentru a aresta sau amenda protestatarii şi pentru a proteja infrastructura critică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...