Premierul Justin Trudeau aplică o lege de urgență pentru a pune capăt protestelor. A mai fost activată o singură dată în timp de pace

Beatrice Dumitru 15.02.2022, 09:50
Premierul Justin Trudeau aplică o lege de urgență pentru a pune capăt protestelor. A mai fost activată o singură dată în timp de pace

Protestele din Canada sunt fără precedent în istoria țării și în încercarea de a pune capăt blocajelor ilegale premierul Justin Trudeau a apelat la o lege execepțională. Este doar a doua oară când această prevedere este activată în timp de pace. Ultima dată s-a întâmplat în timpul crizei din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului premier, era la putere.

Lege de urgență în Canada împotriva protestelor

Premierul canadian Justin Trudeau a activat legea excepţională privind măsurile de urgenţă în încercarea de a pune capăt protestelor „ilegale” împotriva măsurilor sanitare care se desfăşoară în ţară de peste două săptămâni. Protestatarii au blocat unele puncte de trecere a frontierei americane și au paralizat mai multe zone ale capitalei.

În conformitate cu Legea privind situațiile de urgență (Emergencies Act), guvernul a introdus măsuri menite să reducă finanțarea protestatarilor și a luat decizii pentru a consolida aplicarea legii provinciale și locale împreună cu poliția federală.

Premierul Justin Trudeau aplică o lege de urgență pentru a pune capăt protestelor. A mai fost activată o singură dată în timp de pace
Protestele din Canada au intrat în a treia săptămână.

Blocajele dăunează economiei noastre și pun în pericol siguranța publică. Nu putem și nu vom permite continuarea activităților ilegale și periculoase. Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor”, a declarat Justin Trudeau, citat de Reuters.

A început a treia săptămână de proteste

Premierul este contrazis de Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile, care susține că nu sunt îndeplinite condițiile pentru invocarea Legii privind situațiile de urgență, care are scopul de a face față amenințărilor la adresa „suveranității, securității și integrității teritoriale”, a spus grupul.

Protestele „Convoiul libertății”, începute de camionagii canadieni care se opun certificatului de vaccinare COVID-19 sau carantinei pentru șoferii transfrontalieri, au atras și oameni care contestă politicile premierului Trudeau cu privire la orice, de la restricții pandemice la o taxă pe carbon. Protestele camionagiilor au apărut și în Israel, Franța, Australia și Noua Zeelandă.

Protestatarii au blocat Podul Ambasador, o rută comercială vitală între Windsor, Ontario și Detroit, timp de șase zile, înainte ca poliția să anuleze protestul de duminică, în timp ce alții au închis puncte de trecere mai mici de la frontiera din Alberta, Manitoba și Columbia Britanică. Protestele din Ottawa, capitala țării, au intrat în a treia săptămână.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...