Sisteme antifurt la cafea și ulei în supermarket, din cauza valului de scumpiri. Unde se întâmplă asta Foto

Cătălina Burghelea 04.02.2022, 12:29
Sisteme antifurt la cafea și ulei în supermarket, din cauza valului de scumpiri. Unde se întâmplă asta Foto

Unele alimente dintr-o țară europeană au ajuns atât de scumpe, încât aproape nimeni nu și le mai poate permite! Marile lanțuri de supermarketuri au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și chiar nuci, pe fondul valului de majorări din ultima perioadă. Imaginile sunt fără precedent!

Inflația a crescut la cel mai mare nivel din ultimele două decenii

Devalorizarea lirei turcești a depășit 45-50%, în timp ce exporturile au crescut cu 17%, la fel și importurile, cu 55%, lucru la care specialiștii din domeniul financiar nu se așteptau.

Inflaţia a atins 48,7% în Turcia, în urma reducerilor ratelor dobânzii, fiind cel mai ridicat nivel după ce partidul preşedintelui Recep Erdoğan a venit la putere acum mai bine de 20 de ani. Doar într-o singură lună, inflația a crescut cu 17%, potrivit datelor neoficiale, notează cotidianul elen Kathimerini.

Val de scumpiri în Turcia, sisteme antifurt în supermarketuri

Noile date bombe despre inflaţie au fost anunţate la doar câteva zile după ce Erdogan l-a dat afară pe şeful Institutului Turc de Statistică. Astfel, inflaţia a depăşit în Turcia toate scenariile sumbre ale analiştilor, ajungând la cel mai mare nivel din aprilie 2002 până acum.

Totodată, devalorizarea lirei turcești a depășit pragul de 45-50% și, deși exporturile au crescut cu 17%, așa cum plănuise președintele turc, importurile au crescut cu 55%, fapt pe care economiștii din guvernul său nu l-au anticipat.

Foto kathimerini.gr
Foto kathimerini.gr

Nici bogații turci nu o duc foarte bine

Inflația anuală a Turciei a urcat la un nivel maxim – de 48,69% – în ianuarie, au arătat datele joi, alimentată de impulsul președintelui țării pentru reduceri neortodoxe ale ratelor dobânzilor și o prăbușire a monedei, la sfârșitul anului trecut.

Parțial ca răspuns la tulburările valutare, guvernul turc a majorat prețurile în 2022, inclusiv la gaze, electricitate, taxe auto și tarife pentru autobuze, în timp ce salariul minim lunar a fost majorat cu 50%.

Situație strigătoare la cer! Oamenii au început să fure din magazine

De fapt, după cum relatează postul de televiziune SKAI, inclusiv turcii bogați sunt puternic afectați de valul de scumpiri. Pentru cetățenii de rând, situația a devenit infernală. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os, motiv pentru care au început să fure din magazine cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și nuci.

„O vreme va trebui să suportăm cocoașa inflației”, a spus Recep Erdoğan, care a adăugat că guvernul său va lupta cu valul de majorări, așa cum a promis.

„Ne spune că vom avea o cocoașă a inflației și recunoaște că nu poate împiedica scumpirile. Acesta este motivul pentru care prețurile cresc… Erdogan este ca un supermarket. Ne spune una, alta. Are tot ce cauți!”, a declarat ironic Ali Babacan, președintele partidului DEVA și fostul consilier al lui Erdogan, mai scrie presa elenă.

S-a adâncit sărăcia în Turcia

Combinația dintre inflație și deprecierea monedei a zdruncinat economia de piață emergentă, a schimbat bugetele gospodăriilor și a companiilor și a adâncit sărăcia înaintea alegerilor programate pentru mijlocul anului 2023. Inflația ar trebui să depășească 50% în această lună și să se stabilească în jurul valorii de 55%, pentru cea mai mare parte a anului 2022, înainte de a încheia anul la 33%, potrivit Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...