Specialiștii anunță scumpiri masive la alimente, după creșterea prețurilor la carburanți și utilități. „E bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”

Ana Anitoiu 02.02.2022, 09:30
Specialiștii anunță scumpiri masive la alimente, după creșterea prețurilor la carburanți și utilități. „E bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”

Specialiștii anunță scumpiri masive la alimente în următoarea perioadă, după creșterea prețurilor la carburanți și utilități. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru cumpărăturile pe care le fac în mod obișnuit. Printre produsele ale căror tarife vor crește la raft se numără și carnea de porc.

Scumpiri masive la alimente în România. Explicațiile specialiștilor

Prețul carburanților este în creștere. Un litru de benzină sau motorină a depășit în ultimele zile tariful de 7 lei la unele stații. Această sumă o depășește cu 50 de bani pe cea pe care românii trebuiau să o plătească la începutul anului.

Această scumpire, la fel ca cea a utilităților, înregistrată în ultima vreme, afectează prețurile finale ale alimentelor. Președintele Romalimenta, Federația patronatelor din industria alimentară, Sorin Minea, a explicat cum cresc costurile de producție.

„Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă”, a spus Sorin Minea.

Specialistii anunta scumpiri masive la alimente, dupa cresterea preturilor la carburanti si utilitati
Carnea de porc, printre alimentele ce sunt vizate de scumpiri

Carnea de porc, printre alimentele vizate de scumpiri

De asemenea, președintele Asociației producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoși, a explicat cum creșterea prețurilor la carburanți va afecta în mod considerabil prețul acestui aliment preferat de mulți români.

„La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”, a spus el.

Aceste scumpiri îi afectează inclusiv pe micii întreprinzători care transportă marfa către punctele de desfacere. De exemplu, o antreprenoare din Galați care deține o afacere cu produse de patiserie trebuie să alimenteze lunar opt mașini de transport, motiv pentru care a scumpit produsele la raft.

„Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat”, a explicat ea.

Specialiștii din industria alimentară nu au putut estima cu cât va crește prețul alimentelor în magazine, dar este cert că românii vor fi nevoiți să meargă la cumpărături cu sume mai mari de bani.

Între timp, unii dintre români s-au gândit deja ce să facă pentru a-și reduce cheltuielile. Unii au redus bugetul pentru vacanțe și au schimbat plimbările cu mașina cu cele în parc, în weekend, iar alții s-au gândit să reducă mult numărul de drumuri cu automobilul, chiar și în interes de serviciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...