Singurul portavion din Rusia rămâne nefuncțional. Când se vor finaliza reparațiile

Elena Avramescu 08.06.2022, 08:16
Singurul portavion din Rusia rămâne nefuncțional. Când se vor finaliza reparațiile

Singurul portavion al Rusiei, amiralul Kuznetsov, a suferit o altă întârziere la reparații și nu va reintra în serviciu cel mai devreme în 2024, a declarat marți o sursă din apărare citată de Tass. Nava, lansată în 1985, trebuia să fie supusă unei reparații care ar fi făcut-o operațională în 2023.

De ce nu poate fi reparat singurul portavion rusesc

Se pare că au fost descoperite defecte în lucrare și asta însemna că nava va rămâne în andocare mai mult decât era planificat inițial. Nava trebuia inițial să revină în serviciu în acest an, dar în 2021 acea dată a fost amânată înapoi în 2023.

În decembrie 2019, cel puțin un militar a fost ucis și 12 persoane au fost rănite în urma unui incendiu la bordul navei. Anul precedent, a suferit daune în timpul lucrărilor de reparație, când docul plutitor care o ținea s-a scufundat și o macara s-a prăbușit pe puntea sa.

Transportatorul și-a câștigat notorietatea în Marea Britanie în 2017, când secretarul de atunci al Apărării, Michael Fallon, l-a numit „nava rușinii”, în timp ce trecea prin apele din apropierea coastei engleze, eructând fum negru.

De ce nu poate fi reparat singurul portavion rusesc
Portavion rusesc

Când a luat naștere amiralul Kuznetsov

Amiralul Sovetskogo Soyuza Kuznetsov, inițial numele celui de-al cincilea crucișător de luptă din clasa Kirov, este un portavion (crucișător de avioane grele în clasificarea rusă) care servește drept navă amiral a Marinei Ruse. A fost construit de Șantierul Naval al Mării Negre, singurul producător de portavioane sovietice, la Nikolayev în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSS) și lansat în 1985, devenind pe deplin operațională în Marina Rusă în 1995.

Denumirea inițială a navei a fost Riga. A fost lansat sub numele de Leonid Brejnev, s-a îmbarcat în teste pe mare ca Tbilisi și, în cele din urmă, l-a numit amiralul Sovetskogo Soyuza Kuznetsov după amiralul flotei Uniunii Sovietice Nikolay Gerasimovici Kuznetsov.

A fost comandat inițial în Marina sovietică și trebuia să fie nava principală a clasei cu două nave Amiral Kuznetsov. Cu toate acestea, nava ei soră, Varyag, era încă incompletă când Uniunea Sovietică s-a desființat în 1991. A doua carenă a fost vândută în cele din urmă de Ucraina Chinei, finalizată la Dalian și pusă în funcțiune ca Liaoning.

Din iulie 2021, amiralul Kuznetsov este scos din funcțiune pentru o reparație în Murmansk. În noiembrie 2018, a fost avariat de o macara de 70 de tone care a căzut din docul plutitor PD-50 și de un incendiu care a ucis doi în timpul remontării. Docul uscat, care s-a scufundat din cauza unei pene de curent în timp ce îl ținea pe amiralul Kuznetsov, a fost vital pentru repararea transportatorului, care nu este de așteptat să reintre în serviciu până în 2022 cel mai devreme.

În 2021, vicepreședintele United Shipbuilding Corporation (USC), Vladimir Korolev, a declarat agenției de presă TASS că nava trebuia să înceapă testele pe mare după reparații la jumătatea anului 2023 și să se alăture flotei mai târziu în acel an, deși acest lucru ar putea au fost amânate cu un an sau mai mult din cauza întârzierilor. În mai 2022, s-a raportat că reparațiile navei au fost programate să fie finalizate la Murmansk în septembrie 2022, dar după ce au fost găsite defecte în lucrare, data reluării în funcțiune a fost amânată cel puțin în 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...