Mesajul Ucrainei pentru Vladimir Putin: „Rusia trebuie să înceteze să se agațe de ideea de a reînvia Uniunea Sovietică”

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 13:37
Mesajul Ucrainei pentru Vladimir Putin: „Rusia trebuie să înceteze să se agațe de ideea de a reînvia Uniunea Sovietică”

Relațiile dintre Rusia și Occident au atins cel mai scăzut nivel în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. Acum, tensiunile dintre cele două republici ex-sovietice sunt la cote maxime, după ce zeci de mii de trupe ruse sunt adunate la granișa Ucrainei. Un important diplomat de la Kiev spune că Vladimir Putin acționează așa pentru că vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică.

„Rusia să nu mai viseze la reconstruirea Uniunii Sovietice”

Vladimir Putin, fost agent al serviciului de securitate sovietic KGB, nu s-a ferit niciodată să afirme că destrămarea Uniunii Sovietice reprezintă o catastrofă pentru Rusia, descriind-o drept „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea”.

În timp ce tensiunile între Moscova și Kiev cresc pe zi ce trece, un diplomat ucrainean important a spus că Rusia trebuie să meargă înainte și să nu mai viseze la reconstruirea Uniunii Sovietice, după ce blocul sovietic s-a prăbușit în anul 1991.

 Mesajul Ucrainei pentru Rusia: „Trebuie să înceteze să se agațe de ideea de a reînvia Uniunea Sovietică”
Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la UE. Sursa foto: Facebook

Rusia trebuie să se reinventeze ca stat modern și să înceteze să se agațe de ideea, să spunem, de reconstrucție a Uniunii Sovietice. Blocul sovietic a dispărut, deja”, a declarat Vsevolod Chentsov, ambasadorul ucrainean la UE, pentru CNBC.

Rusia, invitată din nou la discuții

Relațiile dintre Kremlin și Occident au atins cel mai scăzut nivel în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina și a susținut o revoltă în estul țării, unde luptele dintre forțele ucrainene și separațiști continuă de atunci, conflict în care au murit până acum peste 13.200 de oameni.

Acum, oficialii americani avertizează că Rusia ar putea pregăti o nouă invazie a Ucrainei, Moscova adunând 100.000 de soldați aproape de granța cu fosta republică sovietică. Analiștii sugerează că acțiunile Moscovei și orice incursiune ar fi o încercare de a stimula influența Rusiei în această regiune.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat după vizita în Ucraina că nu există „niciun motiv de înțeles” pentru acumularea militară rusă în apropierea graniței. Ea a adăugat că este „greu” să nu consideri această mișcare o „amenințare”.

NATO și aliații săi au invitat, din nou, Rusia la masa tratativelor pentru a încerca dezamorsarea crizei din Ucraina, însă Kremlinul a anunțat că așteaptă răspunsurile Occidentului la cererile sale înainte de a relua discuțiile, în acest moment decisiv pentru securitatea europeană. De asemenea, Alianța a precizat că orice agresiune a Rusiei asupra Ucrainei va veni cu un cost ridicat pentru Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...