Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condițiilor meteorologice, cum ar fi seceta, animalele și oamenii își schimbă comportamentul de căutare a hranei. Drept urmare, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai mult la oameni, a spus el.
Focarele de boli endemice precum variola maimuței și febra lassa devin din ce în ce mai persistente și mai frecvente, a avertizat miercuri directorul pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan.
„Din păcate, această capacitate de a amplifica acea boală și de a o duce mai departe în comunitățile noastre este în creștere, astfel încât atât apariția bolii, cât și factorii de amplificare a bolii au crescut, relatează Reuters.
Variola maimuței pare să se răspândească de la o persoană la alta în Anglia, a anunțat miercuri Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie. Boala virală de obicei ușoară, care este endemică în vestul și centrul Africii, se înțelege că se răspândește prin contact strâns. Până la începutul lunii mai, cazurile au apărut rar în afara Africii și au fost de obicei legate de călătoriile până acolo.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Actualul focar este prima dată când virusul a fost transmis de la o persoană la alta în Anglia, unde nu au fost identificate legături de călătorie către o țară endemică”, a spus agenția.
Potrivit UKHSA, majoritatea cazurilor din Regatul Unit, 132, sunt la Londra, în timp ce 111 cazuri sunt cunoscute a fi la bărbați homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care fac sex cu bărbați. Doar două cazuri sunt la femei.
Călătoriile recente în străinătate într-un număr de țări diferite din Europa în decurs de 21 de zile de la debutul simptomelor au fost raportate de 34 de cazuri confirmate sau aproximativ 18% din cele 190 de cazuri de boală care au fost confirmate de Regatul Unit la 31 mai.
Până acum, UKHSA a identificat legături către baru, saune și utilizarea aplicațiilor de întâlniri în Marea Britanie și în străinătate.
„Investigațiile continuă, dar în prezent nu a fost identificat un singur factor sau expunere care să leagă cazurile”, a avertizat agenția.
Variola maimuței poate afecta pe oricine, dar multe dintre cele mai recente diagnostice sunt comunitatea GBMSM, mulți dintre ei trăiesc în Londra sau au legături cu Londra, a declarat Kevin Fenton, directorul regional pentru sănătate publică din Londra.
„Ca și în cazul oricărui focar nou de boală, riscul de stigmatizare și incertitudine este mare”, a spus el.
UKHSA lucrează cu grupuri precum Asociația Britanică de Sănătate Sexuală și HIV și App de matrimoniale Grindr pentru a comunica cu serviciile de sănătate sexuală și comunitatea GBMSM. De asemenea, încurajează Consorțiul LGBT și organizatorii de evenimente Pride să ajute cu mesajele în săptămânile următoare.
Variola maimuței provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate pline de puroi care se rezolvă de la sine în câteva săptămâni, dar pot ucide o mică parte dintre cei infectați.
Autoritățile sanitare din Marea Britanie oferă vaccinul Imvanex pentru bavarez nordic, persoanelor de contact cu cazuri confirmate sau suspectate.
Cazurile de variola a maimuțelor continuă să crească în afara Africii, mai ales în Europa, iar oamenii de știință încearcă să identifice motivele din spatele răspândirii. Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a primit până acum rapoarte despre peste 550 de cazuri confirmate de boală virală din 30 de țări din afara Africii.