Singurul oraș din România în care bula imobiliară a explodat. Prețurile au crescut mai mult decât salariile

Andra Daoud 09.05.2022, 20:23
Singurul oraș din România în care bula imobiliară a explodat. Prețurile au crescut mai mult decât salariile

Prețurile locuințelor au crescut mai mult decât salariul net într-un oraș din România, potrivit unui studiu recent. Bula imobiliară a explodat, iar prețul cerut pe metrul pătrat construit a ajuns la peste 2.000 de euro în 2022, în cazul locuințelor noi. Care este cel mai scump oraș din România, din punct de vedere imobiliar, și cu cât au crescut prețurile în ultimii ani,

Orașul în care prețurile locuințelor au crescut mai mult decât salariul mediu

Nu mai este un secret pentru nimeni că orașul Cluj-Napoca este unul foarte scump în materie de locuințe, fie că vorbim despre închirieri, fie că vorbim despre cumpărat. În 2022, față de 2015, prețurile de vânzare ale locuințelor au crescut mai mult decât salariul mediu, potrivit unui studiu realizat de ValorEasy și citat de economedia. De altfel, este singurul oraș dintre cele analizate de platforma independentă în care s-a întâmplat acest lucru.

Prețurile de vânzare ale apartamentelor au crescut cu 80% în Cluj, în perioada 2015-2021, în termeni reali. În același interval, salariul mediu s-a apreciat cu 74%. Studiul a analizat și piețele imobiliare din București, Iași și Timișoara. Și în aceste trei orașe costurile locuințelor au crescut, însă mărirea nu a depășit-o procentual pe cea a salariului mediu. În Capitală, de exemplu, prețurile locuințelor noi au crescut cu 44% față de anul 2015, în timp ce salariul s-a mărit cu 54%.

În anul 2021 s-a manifestat cea mai intensă activitate în sectorul imobiliar, din ultimii 5 ani. Cererea a depășit 180.000 de locuințe vândute la nivel național, creșterea anuală fiind de 49%. Spre finalul anului trecut, cererea a stagnat, însă și-a reluat tendința ascendentă în primul trimestru din 2022.

Singurul oras din Romania in care bula imobiliara a explodat. Preturile au crescut mai mult decat salariile
Cluj-Napoca este orasul in care bula imobiliara a explodat in ultimii ani

Cât costă metrul pătrat construit în marile orașe

Cluj-Napoca rămâne lider și în ceea ce privește prețul pe metru pătrat al locuințelor. În primele trei luni din 2022, prețul mediu pe metru pătrat s-a situat între 1.750 euro (la locuințele vechi) și 2.020 euro (la locuințele noi). Prin comparație, în București, metrul pătrat se vinde cu un preț cuprins între 1.550 euro și 1.750 euro. În Timișoara prețurile sunt cuprinse între 1.470 euro și 1.640 euro pe metru pătrat, în timp ce în Iași prețul pe metru pătrat nu depășește 1.090 euro, respectiv 1.300 euro.

Dincolo de statistici, anunțurile cu locuințe de vânzare în Cluj continuă să uimească piața imobiliară. Recent, a apărut pe internet un anunț de vânzare pentru un penthouse situat pe două niveluri, care costă 1,5 milioane de euro. Apartamentul, cu o suprafață de 178 de metri pătrați, dispune de terase generoase, scară interioară, lift și două locuri de parcare.

În ciuda prețului ridicat, care face ca apartamentul să rivalizeze cu vile luxoase din stațiuni aflate la malul oceanelor sau chiar cu unele conace istorice aflate în țări din Europa, astfel de locuințe își găsesc cumpărător. Recent, s-a vândut tot în Cluj-Napoca un apartament listat la prețul de 2 milioane de euro și aflat într-o clădire cu 13 etaje din centrul orașului.

Urmăriți Impact.ro și pe