Simulări BAC 2024, calendarul complet al probelor. Modele de subiecte

Emanuela Pană 17.01.2024, 09:10
Simulări BAC 2024, calendarul complet al probelor. Modele de subiecte

Simulări BAC 2024. Elevii de clasa a XII-a se pregătesc pentru susținerea simulărilor din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2024, programate pentru perioada 4-7 martie. Probele încep, ca de fiecare dată, la ora 09:00, atunci când în toate sălile de concurs sunt deschise plicurile sigilate care conțin subiectele multiplicate.  

Simulări BAC 2024: programate în perioada 4-7 martie 

Simularea pentru Bacalaureat 2024 are loc în perioada 4-7 martie, potrivit calendarului oficial. Simularea națională începe în mod obișnuit la ora 09:00, moment în care se deschid plicurile sigilate cu subiecte multiplicate în fiecare sală de examen, conform procedurilor stabilite de Ministerul Educației. 

Elevii care participă la probele simulării naționale trebuie să fie prezenți în sălile de examen până la ora 08:30. Pentru a rezolva subiectele, candidații au la dispoziție trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea foilor fiecărui elev.  

Conform declarațiilor recente ale ministrului Educației, Ligia Deca, începând din acest an, lucrările elevilor vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată: „În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”.  

Art. 11 – „(5) Asistenții vor informa elevii asupra faptului că redactarea rezolvării subiectelor va începe de pe a doua pagină a primei foi tipizate. Această informație va fi trecută în procesul — verbal în care se confirmă primirea tipului de subiect corespunzător şi pe care elevii trebuie să îl semneze”. 

Cum arată subiectele pentru elevii de clasa a XII-a? 

În fiecare an, Ministerul Educației publică modele de subiecte și baremul de corectare pentru fiecare disciplină în parte, care pot fi accesate de către candidați pe site-ul subiecte.edu.ro, în vederea pregătirii acestora. 

Odată ce timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor s-a terminat, elevii predau lucrările asistenților pentru verificare. Ei vor numerota paginile folosind cifre arabe, indicând pagina curentă din totalul de pagini. 

La predare, elevii semnează o confirmare a predării, menționând și numărul de pagini scrise. Asistenții marchează cu litera Z orice spațiu rămas necompletat, verifică numărul paginilor complete și notează aceste detalii în procesele verbale de predare-primire, semnate de elevi, dar și în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.

Vezi: Modele subiecte BAC 2024 la limba română, matematică, geografie, chimie, psihologie și istorie. Calendarul examenului de Bacalaureat

Cum se face secretizarea lucrărilor?  

În ceea ce privește secretizarea și anonimizarea lucrărilor scrise, începând de anul acesta se va proceda diferit: colțul din dreapta sus al primei pagini tipizate, unde sunt menționate datele personale ale elevului, nu va mai fi sigilat. Anonimizarea se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate. 

Simulari BAC 2024
Anonimizarea lucrarilor se va face automat in platforma destinata evaluarii digitalizate

Art. 11 – „(5) Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel: 

  1. a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;
  2. b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.

Citește și: Subiectul care a stârnit reacții controversate la Bacalaureat 2023. Ce spun elevii: ”Modul în care se notează nu trebuie să evalueze dacă opinia elevului este corectă sau nu”

Simulare BAC 2024, calendarul probelor 

  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română; 
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului; 
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării; 
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă; 
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor. 

Calendar BAC 2024, sesiunea de vară 

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen; 
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a; 
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; 
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; 
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D; 
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C; 
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă; 
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă; 
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă; 
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00; 
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor; 
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...